Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 9. 2001 12:27

Desátý den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 20.9. | den následující - 22.9. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

03:18
Prezident Bush vyzval Taliban k vydání teroristů a umožnění přístupu do jejich výcvikových táborů. "Tyto požadavky nemohou být předmětem diskusí," řekl prezident USA. Dodal, že kdo bude chránit teroristy, musí sdílet jejich osud.
02:47
Pouze v případě vyloučení Izraele se Liga arabských států připojí k boji proti terorismu. Prohlásil to její mluvčí Amr Músa. Společenství si tak klade stejnou podmínku jako při válce v Perském zálivu, kdy spojenci USA zasáhli proti Iráku. "Není možné, aby se arabské státy připojily k regionálnímu nebo mezinárodnímu úsilí, k němuž by se připojil Izrael, protože Izrael zabíjí Palestince," zdůvodnil Músa.
02:42
V USA vznikne Úřad pro vnitřní bezpečnost, jehož úkolem bude mimo jiné předcházet dalším atentátům. Jeho šéf získá status člena vlády. S odvoláním na nejmenovaného člena amerického kabinetu to ozámila agentura AFP.
02:19
Britský premiér Tony Blair zopakoval po setkání s americkým prezidentem v Bílém domě, že Velká Británie je připravena zapojit se všemi prostředky do boje proti mezinárodnímu terorismu. "Tak jako Američané stáli při nás během druhé světové války, stojíme teď my po jejich boku," prohlásil Blair.
01:52
Pákistánský národní letecký přepravce Pakistan International Airlines odmítl ve čtvrtek splnit obejdnávku letenky znějící na jméno Usáma bin Ládin. Jménem hlavního podezřelého ze zosnování útoků na americká města si někdo objednal let z Karáčí do Islamábádu. "Nevíme, zda jde o skutečného Usámu bin Ládina. Rozhodli jsme se ale požadavku nevyhovět z důvodu bezpečnosti," prohlásil mluvčí aerolinek.
01:24
Německý ministr zahraničí Joschka Fischer po setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem znovu podpořil USA v přípravě odvety za útoky teroristů. Prohlásil, že bude silná, ale velmi uvážená. "Reakce bude, musí být reakce na vražedný terorismus, protože absence reakce, nebo slabá reakce, by byla velmi špatným signálem," zdůraznil Fischer.
01:03
Prezident George Bush se v projevu před Kongresem zmíní také o obraně USA v době připravované odvety za teroristické útoky. Sdělil to nejmenovaný zdroj blízký Bílému domu.
00:01
Newyorský starosta Rudolph Giuliani informoval, že z trosek zničených budov na Manhattanu bylo vyproštěno 241 obětí. Podle představitelů městské správy jsou malé šance, že budou v ruinách ještě nalezeni živí lidé.