Server WikiLeaks (Ilustrační foto)

Server WikiLeaks (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Depeše z WikiLeaks zatím neodhalily nic překvapivého, míní český politolog

  • 21
Celý svět čte se zájmem první várku amerických diplomatických depeší, které v uplynulých hodinách zveřejnil server WikiLeaks. Řada z nich popisuje světové lídry očima diplomatů. "Zatím mě obsah zpráv nepřekvapil, řekl iDNES.cz politolog Michael Romancov. Analýza všech depeší ale potrvá týdny, ne-li měsíce.

Jaký dopad podle vás může mít zveřejnění diplomatických depeší?
Zásadní dopad by depeše mohly mít jen v případě, že by se ukázalo, že obsahují citlivé informace, které by dokládaly porušení zákona. Ať už ve Spojených státech, nebo na straně jejich spojenců. Tedy informace o korupci, o zneužití politického postavení, či vyzrazení státního tajemství, což by mohlo ohrozit řadu lidí.

Anebo kdyby depeše obsahovaly data, která by bylo možné jednoznačně použít proti Spojeným státům, například kdyby dokumenty prozrazovaly citlivé vojenské informace. Pokud bude mít většina informací podobu, o které se zatím píše v médiích - tedy že ruský premiér Putin je alfa-samec a německá kancléřka Merkelová "teflonová", tak to je spíše bulvár, který podle mne velkou škodu napáchat nemůže.

ČESKÁ STOPA VE WIKILEAKS

Strach Rusů z radaru v Česku i pochvala za Írán

Putin coby alfa-samec, Berlusconi nadutec. Myslíte, že postřehy amerických diplomatů mohou narušit diplomatické vztahy USA s ostatními zeměmi?
Nelze samozřejmě vyloučit, že se někdo urazí. Avšak upřímně řečeno, Vladimir Putin se snaží, seč mu síly stačí, aby jako alfa-samec vypadal, těžko se pak tedy divit, že si toho všimnou i Američané.

Na veřejnost zatím pronikl jen zlomek zpráv, překvapil vás do této chvíle obsah některé z nich?
Abych pravdu řekl, nic mě nepřekvapilo. Nemyslím, že by tam bylo něco až tak úžasně zajímavého.Tito diplomaté musejí pokrývat velikou oblast informací, kam prostě patří i data řekněme bulvárnějšího charakteru.

DOKUMENT

Depeše z amerického velvyslanectví v Praze z října 2009

K čemu takové informace slouží?
V konkrétní okamžik mohou mít určitý význam. Například když někam jede ministr zahraničí nebo prezident, je dobré vědět, co je v dané zemi kupříkladu citlivé téma, kterému by se měli vyhnout. Nebo naopak, co hostitele potěší, a to vyzdvihnout.

MERKELOVÁ JE TEFLON A MEDVEDĚV NUDNÝ

Světoví lídři očima amerických diplomatů

Myslíte, že by USA měly na zveřejnění dokumentů zareagovat? Například podat žalobu na zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho?
Pokud zveřejnil informace, které získal nějakým podvodným způsobem, při němž porušil zákon, pak jistě. Jestliže však on - řekněme novinář - informace jen zveřejnil, pak si myslím, že vzhledem k tomu, jak je ve Spojených státech ošetřena svoboda tisku, nebudou mít prakticky šanci. To ale bude muset dokázat až soud.

Je možné současné odtajňování informací přirovnat k nějakému jinému případu z minulosti?
Úniky informací do médií jsou samozřejmě jednou z taktik politického boje, není to nic neběžného. Známe je třeba z Velké Británie, kdy informace vynášejí kupříkladu ministři kabinetu. Ve chvíli, kdy se nějaká taková zpráva zveřejní, je pro vládu těžké ji dementovat.

Tady je zajímavé, že se jedná o nesmírné množství informací, které jsou v tuto chvíli označovány přinejmenším jako "politicky citlivé". To, jestli obsahují nějakou zásadní hodnotu, se pozná, až je někdo zanalyzuje, což chvíli potrvá. Jestliže se jedná o desítky tisíc dokumentů, je to otázka mnoha týdnů a měsíců.

ODTAJNĚNÉ DEPEŠE

Server zatím zveřejnil v plném znění 243 diplomatických telegramů z asi čtvrt milionu, které má k dispozici. Z toho z pražského velvyslanectví jich pochází 1271 a zveřejněna byla jedna


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video