Demonstrace proti nerovným platům a proti násilí na ženách ve španělské...

Demonstrace proti nerovným platům a proti násilí na ženách ve španělské Valencii (8.3.2018) | foto: Reuters

Jsme krásné a jsme feministky! Ve Španělsku protestovaly statisíce lidí

  • 135
Statisíce lidí se zapojily do manifestací po celém Španělsku u příležitosti Mezinárodního dne žen. Nejen ženy protestovaly proti nerovným platům a proti násilí na ženách. Největší akce se konaly v Madridu, Barceloně, Valencii, Granadě a Bilbau. Ke dvouhodinové stávce se podle odborů připojilo skoro šest milionů lidí.

Podle deníku El País se na více než 200 místech konalo asi 300 shromáždění. Už od rána demonstrovaly zejména ženy na mnoha místech například v Baskicku či Katalánsku. V Barceloně musela být přerušena železniční doprava na lince Barcelona-Vallés, protože ženy s transparenty blokovaly koleje. Demonstrace se konaly i na jedné z hlavních barcelonských tříd Gran Vía. Ženy mávaly transparenty, na nichž vyzývaly k feministické stávce, na některých ale byla také hesla za nezávislost Katalánska.

V poledne zaplnily ženy s transparenty ulice v centrech Barcelony, Madridu, Sevilly či Valencie. Ke stávce se připojily například i novinářky, deník El País vysílal na sociální síti video s poloprázdnými kancelářemi, v nichž na počítačích visely cedule s nápisy stávka. Novinářský kongres, který se konal ve města Huesca na severu Španělska, také přerušil zasedání a jeho účastníci vyšli ven s transparenty.

Stovky lidí, z nichž většina byly ženy, se sešly už o půlnoci na náměstí Puerta del Sol v centru Madridu. Účastníci manifestace provolávali hesla „Ať žije boj feministek!“ nebo „Už ani o jednu méně“, což je slogan často používaný při demonstracích proti vraždám žen v Latinské Americe.

„Jsme krásné, jsme chytré, jsme feministky,“ hlásily ve španělské metropoli odpoledne účastnice shromáždění, kterému vyjádřila podporu i madridská starostka Manuela Carmenaová. Další velká akce v centru hlavního města začala v 19 hodin a po setmění se stále demonstrovalo například i v Barceloně, Bilbau a Valencii. Budova poslanecké sněmovny a sídlo vlády autonomní oblasti hlavního města se na počest MDŽ rozzářily v růžové a fialové barvě.

Španělsko se v posledním žebříčku OSN o rovnosti pohlaví ve světě umístilo mezi 188 zeměmi na 27 příčce. Podle agentury Reuters ale mají místní ženy oproti evropskému průměru výrazně horší pozici na pracovním trhu kvůli nedostatku státní podpory a také proto, že španělská „machistická“ kultura je často přinutí opustit zaměstnání a věnovat se dětem nebo stárnoucím rodičům.

„Zažila jsem diktaturu, zažila jsem demokracii, ale velký pokrok jsme neudělali. Zbývá ještě velký kus cesty a my ve školství v tomto máme důležitou roli,“ řekla Reuters 50letá učitelka Concha Novergesová při protestu v Madridu.

Protesty v Itálii

Ženy vyšly do ulic také v Itálii. V Římě promluvila italská herečka Asia Argentová, která byla jednou z prvních, kdo obvinil ze sexuálního obtěžování vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. 

Vyzvala k posílení práv žen. Proti násilí na ženách se na této manifestaci před prezidentským palácem Quirinale vyslovila také hlava státu Sergio Mattarella.

Ženy, které se v Miláně účastnily pochodu u příležitosti MDŽ, házely vajíčka naplněná růžovou barvou na místní banky a obchody prodávající kožešiny, uvádí ANSA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video