V Bratislavě se sešlo několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní...

V Bratislavě se sešlo několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice na protest proti aktuálním opatřením proti šíření koronaviru. Demonstranti požadovali i odstoupení premiéra Igora Matoviče. (17. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Vodní dělo a slzný plyn. Fotbaloví fanoušci protestovali v Bratislavě

  • 399
Slovenští fotbaloví fanoušci v sobotu protestovali před úřadem vlády v Bratislavě proti koronavirovým opatřením zavedeným v zemi. Kromě toho požadovali odstoupení premiéra Igora Matoviče. Před budovou se sešlo několik stovek protestujících, kteří skandovali vulgární hesla a házeli dýmovnice. Proti demonstrantům policie použila slzný plyn i vodní dělo.

Podle slovenského serveru pravda.sk několik účastníků demonstrace dokonce tvrdí, že je policisté či těžkooděnci zasáhli gumovými projektily.   

Demonstranti se před budovou Úřadu vlády Slovenské republiky začali scházet již v sobotu dopoledne. Kvůli protestům policisté v hlavním městě připravili bezpečnostní opatření a do akce povolali i těžkooděnce. 

Shromážděný dav skandoval urážlivá hesla a za bránu úřadu házel světlice. Podle serveru demonstranti útočili na policii, házeli po nich lahve i kameny. Proti agresivním demonstrantům nakonec použila policie i vodní děla.

„S občany, kteří se rozhodnou i navzdory těmto okolnostem neoznámeného shromáždění zúčastnit, budou komunikovat policisté antikonfliktní týmu Krajského ředitelství PZ v Bratislavě. Jejich snahou bude konstruktivně komunikovat se zúčastněnými, předcházet případným konfliktním a agresivním projevem chování,“ uvedla podle serveru pravda.sk policie.

Policie také zdůraznila, že pokud se protestu zúčastní koronavirem nakažený člověk, dopustí se porušení karantény a tím i trestného činu šíření nákazy.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec nepovolenou demonstraci kritizoval a jejím účastníkům vzkázal, že se nevyhnou spravedlnosti.

„Je opravdu smutné, když v době, kdy u nás znepokojivě roste počet nakažených, je vyhlášen nouzový stav a zákaz shromažďování, se najdou lidé, kteří nic z toho nerespektují,“ napsal na facebooku Mikulec. Jediným cílem demonstrace fotbalových chuligánů a radikální pravice bylo podle něj provokovat.

Kromě fotbalových fanoušků, kteří do Bratislavy přijeli z různých částí země, na demonstraci dorazili také příznivci krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko vedené Marianem Kotlebou. 

Protest sportovních fanoušků bude i v Praze

Protest proti aktuálním opatřením proti šíření koronaviru svolali také čeští fotbaloví a hokejoví fanoušci. Má proběhnout na Staroměstském náměstí v Praze. Policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru uvedl, že si organizátoři a účastníci demonstrace neuvědomují, že akcí v době epidemie ohrozí vlastní zdraví a mohou oslabit i policejní jednotky.

Policie posílí kolegy kvůli demonstraci. Zakázat ji nemůžeme, říká Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček účastníky vyzval k pokojnému průběhu a dodržení pravidel. V České televizi v pátek uvedl, že úmysl pokojně demonstrovat může být zneužit.

„Obávám se, že cílem některých lidí není demonstrovat, ale vyvolat násilí. Chtěl bych před tím varovat,“ řekl Hamáček. Pokud se pokojná demonstrace zvrhne v ničení majetku nebo konflikty s policií, bude policie podle něj nucena zasáhnout. Připomněl, že za pořádek je primárně zodpovědný svolavatel akce. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video