Šéf parlamentu Wu Pang-kuo nastínil, jak si představuje budoucnost Číny. Demokracie to podle něj nebude.

Šéf parlamentu Wu Pang-kuo nastínil, jak si představuje budoucnost Číny. Demokracie to podle něj nebude. | foto: Profimedia.cz

Demokracii mít nebudeme, řekl tisícům čínských komunistů šéf parlamentu

  • 90
Druhý nejmocnější muž Číny Wu Pang-kuo prohlásil, že Peking nikdy nebude demokracií západního střihu s volnou soutěží politických stran. Šéf čínského parlamentu to uvedl před téměř třemi tisíci delegáty výročního sjezdu Komunistické strany Číny.

Muž číslo dvě v hierarchii čínské komunistické strany delegátům sjezdu řekl, že se Peking hodlá inspirovat všemi kulturami. "Nikdy ale nebudeme jednoduše kopírovat systém západních zemí a zavádět volnou soutěž politických stran," prohlásil Wu Pang-kuo.

Výroční sjezd čínské komunistické strany

Letos se na výročním zasedání komunistické strany sešlo 2 987 delegátů.

Šéf parlamentu také prohlásil, že komunistická strana posílí a v zemi vydrží ten "správný politický směr".

Peking se letos obává sociálních nepokojů

SJEZD KOMUNISTICKÉ STRANY

- Členové Všečínského shromáždění lidových zástupců, kterých je 2 987, nepřímo na pět let volí shromáždění lidových zástupců ve 32 provinciích, pěti autonomních oblastech, čtyřech městech pod ústřední správou a v čínské armádě.

- Sjezd se schází každoročně, přijímá zákony a ústavní dodatky, schvaluje rozpočet, volí hlavu státu a jmenuje vládu s předsedou.

Podle komentátorů nenechal šéf čínských zákonodárců nikoho na pochybách, že o politické liberalizaci nemůže být v zemi řeč. Podle pozorovatelů chtějí dát v roce, kdy si země připomíná 50. výročí protičínského povstání v Tibetu a 20. výročí protestů na náměstí Nebeského klidu, komunističtí předáci jasně najevo, že drží moc pevně v rukou.

V souvislosti s těmito výročími totiž zemi hrozí sociální nepokoje. Ty by navíc mohla podpořit nespokojenost migrujících dělníků, kteří kvůli ekonomické krizi ztratili práci.

A právě na řešení hospodářské krize se zaměřil i letošní sjezd komunistické strany. Skoro tři tisíce poslanců by mimo jiné měly schválit nový čínský rozpočet.

Delegáti by také měli schválit program povzbuzení ekonomiky v přepočtu za asi 11 bilionů korun. Pozorovatelé přitom očekávají, že dojde k vyjasnění čínských plánů na podporu klíčového průmyslu a oživení domácí poptávky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video