Údajný vnuk Josifa Stalina Jevgenij Džugašvili

Údajný vnuk Josifa Stalina Jevgenij Džugašvili | foto: Profimedia.cz

Děda za Katyň nemůže, protestuje Stalinův vnuk. Chce vysoudit miliony

  • 176
Jevgenij Džugašvili zažaloval u ruského nejvyššího soudu dolní komoru ruského parlamentu. Vnukovi Josifa Stalina se nelíbí, že Státní duma uznala diktátorovu odpovědnost za vraždu tisíců Poláků v Katyni a žádá 100 milionů rublů (skoro 62 milionů korun) za údajné pošpinění Stalinovy cti.

Džugašviliho rozhořčila deklarace dumy z 26. listopadu, ve které poslanci - s výjimkou komunistů - uznali, že sovětská tajná policie postřílela v katyňském lese u Smolenska tisíce polských zajatců na "přímý rozkaz" Stalina a dalších členů komunistického politbyra.

Katyň

Sovětská tajná policie NKVD na jaře 1940 v katyňském lese a na dalších místech postřílela na 22 tisíc polských důstojníků. Do sovětského zajetí upadli po 17. září, kdy Stalinova vojska v souladu s tajným paktem mezi Berlínem a Moskvou obsadila východní část Polska. Moskva dlouho svalovala vinu za zločin na nacistické Německo, sovětskou vinu poprvé připustil poslední sovětský prezident Michail Gorbačov.

Podle Stalinova vnuka má soud uznat, že deklarace neodpovídá skutečnosti a špiní čest bývalého sovětského vůdce. Na stomilionové odškodnění se má složit 342 poslanců, kteří pro deklaraci hlasovali.

Prohlášení dumy se chápalo jako vstřícné gesto vůči Varšavě před návštěvou ruského prezidenta v Polsku. To se nadále domáhá rehabilitace obětí a předání všech utajovaných dokumentů o zločinu.

Vnuk, nebo samozvanec?

S obdobnými žalobami už Džugašvili vícekrát nepochodil. V září moskevský soud odmítl jeho požadavek označit za padělky dokumenty o katyňském zločinu, které státní archiv na pokyn prezidenta Dmitrije Medveděva zveřejnil letos na jaře.

V květnu pohořel se žalobou na rozhlasovou stanici Echo Moskvy a loni na podzim se žalobou proti opozičnímu listu Novaja gazeta. Ve všech případech Džugašvili kromě omluvy žádal i 10 milionů rublů (asi šest milionů korun) za morální újmu.

Džugašvili tvrdí, že je Stalinovým vnukem. Stalinova dcera Svetlana Allilujevová a dcera Stalinova syna Jakova Džugašviliho Galina jej ale prý odmítly uznat za příbuzného a označily ho za "samozvance".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video