Bohatí platí málo, střední třída moc. Clintonová válcovala soky v debatě

  6:20
Hillary Clintonová se v noci na středu v hotelovém kasinu v Las Vegas střetla v první televizní debatě demokratických kandidátů na prezidenta USA se svým hlavním rivalem, senátorem Berniem Sandersem ohledně americké angažovanosti na Blízkém východě, kontrole zbraní a hospodářské politice. Američané budou novou hlavu státu volit příští rok na podzim.

Oba na úvod téměř jednomyslně kritizovali sociální nerovnosti v americké společnosti. „Bohatí platí příliš málo a střední třída platí moc,“ prohlásila bývalá první dáma a šéfka americké diplomacie, která doufá, že se stane první prezidentkou v dějinách USA. Zapřisáhla se, že bude bojovat o zmenšení nerovností všeho druhu, aby otcové mohli „konečně“ říci svým dcerám: „Ty se taky můžeš stát prezidentkou, až vyrosteš.“

Senátor z Vermontu Sanders, který se označuje za socialistického demokrata, se ostře pustil do „bezprecedentních krizí“, s nimiž se země potýká. „Náš systém financování voleb je zkorumpovaný, americká demokracie slábne,“ tvrdil a nabádal nenechat zemi v ruku „hrstky miliardářů“.

Ale na Saundersovo opěvování skandinávského modelu Clintonová zareagovala suše: „Nejsme Dánsko. Líbí se mi Dánsko, ale jsme Spojené státy.“

Sanders je mezi demokraty vnímán jako hlas frustrace levice nad současným stavem americké politiky. Láká davy na poselství o potřebě větší spravedlnosti pro pracující.

Podle agentury Nielsen sledovalo debatu v průměru 15,3 milionu lidí, což předčilo očekávání CNN. Dosavadní rekordní sledovanost demokratických debat drží ta z roku 2008 mezi Clintonovou a nynějším prezidentem Barackem Obamou: ujít si ji nenechalo 10,7 milionu diváků. Nynější rekord nicméně zůstává v pozadí republikánské debaty z počátku srpna, kdy vystoupení s Trumpem na stanici Fox sledovalo zhruba 25 milionů lidí.

Debata se mezi demokraty vede mírněji, než u republikánů, kde rekordní počty diváků přilákal miliardář Donald Trump. Ten předem označil diskusi demokratů za „velice nudnou“, nicméně slíbil ji okomentovat.

Žádná hvězda na scéně, žertoval Trump

„Jsem ráda, že se budete dívat. Bude to obrovské,“ žertovala před debatou Clintonová na účet miliardáře. Jeden z Trumpových hotelů leží sotva 800 metrů od hotelu Wynn, kde se debata odehrává. “Je mi líto, že na scéně není tento večer žádná hvězda,“ napsal Trump krátce po zahájení diskuse.

Clintonová vede na jihu

Sanders podle průzkumu přeskočil Clintonovou v žebříčku popularity prezidentských kandidátů ve státě New Hampshire, kde se budou demokratické primárky konat nejdříve, příští rok 9. února, a také v Iowě.

Clintonová si ale udržuje výrazný náskok v jižních státech. Podle průzkumu CBS Clintonová vede nad Sandersem v poměru 46 ku 27 procentům.

Nad debatou, která má pomoci demokratickým voličům vybrat si svého uchazeče do prezidentských voleb v listopadu příštího roku, visí stín nepřítomného viceprezidenta Joe Bidena, který stále váhá, zda se má potřetí pustit do boje o nominaci.

Úkolem sedmašedesátileté političky je po skandálu okolo používání soukromého mailu přesvědčit, že zůstává nejlepší uchazečkou schopnou demokratům zajistit třetí mandát v Bílém domě za sebou.

Na svého hlavního soupeře zaútočila v souvislosti se střílením na školách a kontrole zbraní, protože v tomto prý vůbec není dost pevný vůči výrobcům; před deseti lety totiž hlasoval pro zákon skýtající zbrojovkám ochranu před žalobami

Sanders naopak napadl Clintonovou kvůli její podpoře bezletové zóny v Sýrii, což by podle něj vytvořilo „vážné problémy“. “Diplomacie není o výzkumu dokonalého řešení, ale o nalézání rovnováhy mezi různými riziky,“ vysvětlovala bývalá ministryně zahraničí, která se během debaty podle agentury AFP nikdy nenechala zahnat do úzkých.

H. Clintonová si v srpnu utahovala z D. Trumpa:

29. srpna 2015

Odveta agesivnímu Rusku?

Clintonová také požadovala „odvetná opatření“ vůči „agresivnímu“ počínání Ruska na mezinárodní scéně. Vláda by podle uchazečky měla dát Rusům jasně na srozuměnou, že v Sýrii mají být „součástí řešení“, jehož cílem je ukončit krvavý konflikt, aby lidé masově neutíkali ze Sýrie.

Opět tvrdě odsoudila zběhlého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena za to, že „ukradl velice důležité informace“, z nichž „se mnoho bohužel dostalo do nesprávných rukou“.

Největší potlesk ale sklidil podle BBC Sanders, když ve vstřícném gestu k soupeřce prohlásil, že země už byla „nemocná“ z debaty o elektronické poště Clintonové, kterou v této věci tvrdě kritizovali republikáni.

Bývalá první dáma USA náskokem kraluje průzkumům

Diskuzi na CNN sledovalo 15,3 milionu diváků, což je pro demokratickou debatu rekord.Kandidáti Demokratické strany se na televizních obrazovkách utkali až dva měsíce po prvním republikánském souboji. Ti se na televizních obrazovkách stihli od srpna střetnout rovnou dvakrát. Z širokého okruhu kandidujících se tak už podle průzkumů vynořila tři nejskloňovanější jména - miliardář Donald Trump, doktor Ben Carson a senátor Marc Rubio. Popularitu si získala i bývalá šéfka koncernu HP Carly Fiorinaová.

U demokratů však ani den před debatou nebylo jasné, kolik kandidátů nakonec diváci uvidí. Největší otazník visel nad jménem současného viceprezidenta Joa Bidena. CNN s ním v rozvržení pódia ani nepočítala, ale nevyloučila, že se objeví v dalších demokratických debatách.

Největší favoritkou demokratů je bez debat Hillary Clintonová. Bývalá první dáma USA a ministryně zahraničí s náskokem kraluje průzkumům, v posledních týdnech ji však začal na paty šlapat nezávislý senátor Bernie Sanders z Vermontu. Debata mezi Clintonovou a Sandersem byla také jedinným větším tahákem diskuze.

Kromě nich dvou se na pódiu objevil ještě guvernér Rhode Islandu Lincoln Chafee, bývalý senátor za stát Virginie Jim Webb a guvernér Marylandu Martin O’Malley. Podle průzkumů však ani jeden z nich nemá dostatečnou podporu voličů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Devítileté děvče i sedmdesátník. V Rusku se zatýká za „schvalování terorismu“

28. března 2024  18:45

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě zatýká ruská policie za komentáře k...

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví

28. března 2024  18:33

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první...

ODS vydělala 22 milionů, do konce roku musí splatit 110milionový úvěr

28. března 2024  18:31

Hospodaření vládních občanských demokratů se po propadu v roce 2022 dostalo loni do kladných čísel....

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud poslal zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 let...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...