Německá policie během razie v Berlíně zadržela muže podezřelého z účasti na...

Německá policie během razie v Berlíně zadržela muže podezřelého z účasti na krádeži drážďanských klenotů. (17. listopadu 2020) | foto: Profimedia.cz

Velká pětka dopadena. Německá policie má podezřelé z loupeže v Drážďanech

  • 124
Zřejmě posledního podezřelého z milionové loupeže klenotů v Drážďanech dopadla v pondělí německá policie. Zadržela ho během razie v berlínském bytě. Pětice údajných lupičů patří k arabskému rodinnému gangu Remmových. Cenné historické šperky, které pachatelé v listopadu 2019 během několika minut dostali sekerou z muzejních vitrín, se však stále nenašly.

Posledním zadrženým je dvaadvacetiletý bratr-dvojče muže, kterého policie zadržela loni v prosinci. Pondělní razie se odehrála v berlínské čtvrti Neukölln a zapojili se do ní federální i místní vyšetřovatelé včetně policejního komanda. V bytě zabavili mobilní telefon a oblečení.

Miliardová krádež: zloději vybrali drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe

Mladíka policie okamžitě převezla do Drážďan, kde ho také později vyslechla. Rok a půl od bezprecedentní loupeže historických šperků z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe tak mají vyšetřovatelé pohromadě pětici hlavních podezřelých, píše agentura DPA.

Bulvární list Bild, který je nejprodávanějším v Německu, tehdy ukradené cennosti vyčíslil až na jednu miliardu eur (25,4 miliardy korun). Zástupci historické instituce ale tvrdí, že hodnota odcizených věcí je nevyčíslitelná.

Policie v souvislosti s případem dlouho nikoho nezadržela, média proto spekulovala, že vyšetřovatelé ani přes vypsanou odměnu 500 tisíc eur (12,7 milionu korun) stopu nemají. Během prosincové razie v Berlíně však zadržela tři podezřelé a později pak čtvrtého. Vyšetřovatelé hledají ještě tři další muže, kteří podle nich s přípravou činu pomáhali.

Dopadená pětice, kterou policie považuje za hlavní strůjce loupeže, pochází z arabského klanu Remmových. Ten se v roce 2017 podílel na krádeži stokilogramové zlaté mince Big Maple Leaf v hodnotě zhruba 3,75 milionu eur (95,4 milionu korun) z berlínského Bodeho muzea. 

Před rokem za tento čin poslal soud tři muže do vězení. Stejně jako v případě šperků z klenotnice, ani minci se dosud najít nepodařilo. Odborníci se obávají, že pachatelé drahokamy vytrhali a cenné kovy roztavili a že stejný osud potkal i minci.

Klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) leží v samém srdci historického drážďanského Starého města a patří k největším v Evropě. Uložené jsou tam cenné historické sbírky Saska od renesance až po klasicismus. Vznikla v 16. století a veřejnosti jsou její sbírky přístupné od roku 1724. Název klenotnice byl odvozen od původního malachitového nátěru její klenby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video