Ciao David. V Římě se rozloučili se Sassolim, přijela i Pekarová Adamová

  • 38
Italové i evropští politici, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové či šéfky české sněmovny Markéty Pekarové Adamové, se v pátek naposledy rozloučili s lídrem Evropského parlamentu Davidem Sassolim. Ten zemřel v úterý ve věku 65 let. Státní pohřeb se konal v kostele v centru Říma a v přímém přenosu ho vysílala veřejnoprávní televize RAI.

Sassoliho rakev halila vlajka Evropské unie, pro niž více než deset let pracoval jako člen Evropského parlamentu. Ten posledního dva a půl roku také vedl. Televize zpravodajství doprovodila titulkem Ciao David.

Do baziliky Panny Marie, andělů a mučedníků na náměstí Republiky rakev přinesli po červeném koberci za doprovodu čestné stráže. Z kostela ji po obřadu opět vynesli s čestnou stráží a přítomní uvnitř i před kostelem se s italským politikem a bývalým novinářem rozloučili dlouhým potleskem.

Církevního obřadu se účastnilo v kostele asi tři sta lidí včetně vysokých představitelů EU a Itálie. Byl mezi nimi italský prezident Sergio Mattarella a premiér Mario Draghi se členy své vlády a řada dalších politiků. Ze zahraničí dorazili mimo jiné španělský premiér Pedro Sánchez či francouzský premiér Jean Castex.

„Chtěl Evropu sjednocenou kolem základních hodnot a pracoval v institucích, aby lépe fungovaly,“ uvedl kardinál a arcibiskup boloňský Matteo Zuppi, jenž připomněl vlídnost a další lidské vlastnosti Sassoliho, které oceňovali i političtí protivníci bývalého šéfa Evropského parlamentu. 

„Tak trochu pro všechny byl tím spolužákem, kterého jsme si vždy přáli mít, který by nám určitě pomohl v nesnázích,“ dodal Zuppi, který se Sassolim navštěvoval v Bologni stejnou střední školu.

V Římě pohřbili zesnulého předsedu Evropského parlamentu Davida Sassoliho. (14. ledna 2022)

Desítky lidí sledovaly obřad na obrazovkách umístěných nedaleko kostela. Podle deníku Corriere della Sera se čtvrtečního veřejného rozloučení se Sassolim zúčastnilo na čtyři tisíce lidí. Mezi nimi byli politici, novináři i další občané, které politikova náhlá smrt zasáhla.

Sassoli zemřel na klinice v italském Avianu v souvislosti s komplikacemi způsobenými vážnou poruchou imunity. Na tamní kliniku dlouhodobě docházel od doby, co mu před několika lety diagnostikovali nádorové onemocnění.

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Rodák z Florencie vystudoval politologii a kariéru začínal jako novinář v místních médiích. Od roku 1992 pracoval v televizi RAI, v níž se stal populárním moderátorem hlavních zpráv. 

Do politiky vstoupil v roce 2009, kdy byl jako člen středolevicové Demokratické strany (PD) poprvé zvolen do Evropského parlamentu.

Za Česko se se Sassolim rozloučila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video