Data ze zřícené sondy se zachovala

  • 7
Vědcům z NASA se podařilo získat z havarovaného modulu sondy Genesis cenné vzorky. Díky tomu se jim údajně podaří dosáhnout pokud ne všech, tak alespoň části cílů, které měl projekt splnit. Genesis se zřítil ve středu do pouště v americkém Utahu.

"Měli bychom splnit mnoho, a možná dokonce všechny vědecké cíle," řekl Roger C. Wiens z laboratoře v Los Alamos.

Pokud se Wiensova slova skutečně potvrdí, vědcům se podaří lépe poznat původ sluneční soustavy.

"Máme několik destiček, které zůstaly neporušené," řekl fyzik Roger Wiens. "Chceme se pokusit získat tolik destiček, kolik to bude možné," dodal.

Zhruba 350 destiček ze vzácných kovů a křemíku tvořilo pět disků, které byly během 884 dní trvající mise otevřené a sbíraly atomy proudící ze Slunce.

Když modul spadnul na zem rychlostí 320 kilometrů, rozlomil se a zároveň se poškodil vnitřní kontejner, který obsahoval právě destičky. - více zde

Vědci se domnívali, že náraz roztříštil i destičky, ale po otevření trosek modulu zjistili, že některé z nich zůstaly zachovány.

Modul vesmírné sondy Genesis, která tři roky sbírala vzorky slunečního větru, se kvůli poruše padáku zřítil do pouště. (8. září 2004)

Modul sondy Genesis skončil kvůli poruše padáků zarytý v utažské poušti. (8. září 2004)

Záběr z televize NASA ukazuje vrtulník, který přistál u zničeného modulu. (8. září 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video