Dívka sbírá růžové květy u vesnice Marah severně od Damašku. (11. května 2016) | foto: Profimedia.cz

Soumrak damašské růže. Starověkou květinu kosí válka v Sýrii

  • 8
Damašskou růži znali už v antickém Řecku a Římě. Po staletí se z ní vyráběl esenciální olej, se kterým pracovali evropští parfuméři. Nyní však hrozí, že růžová květina s typickou výraznou vůní v Sýrii vyhyne. V okolí Damašku, kde se tradičně pěstovala, zničila keře válka i sucho. Mnoho pěstitelů navíc uteklo ze země.

„Nejednu damašskou růži jsem viděl již, žádná však nekvete mé paní ve tvářích,“ psal William Shakespeare již na počátku 17. století. Nyní však hrozí odrůdě růže s výraznou vůni zkáza.

Jedna z nejstarších květin, kterou pěstovali už Peršané 2 tisíce let před naším letopočtem, roste tradičně v polích u města, podle kterého získala jméno. To je však pro květinu známou v parfumerii, pro terapeutické vlastnosti i pro svou krásu hlavní problém.

Syrská pole trpí už pátým rokem občanskou válkou. „Damašská růže umírá,“ řekl agentuře AFP farmář Džamal Abbás ve vesnici Nabek na severozápadě Sýrie. Vonná růže, ze které se vyrábí především esenciální olej, se zde dříve pěstovala ve velkém. Nyní růžové keře rostou sotva na polovině míst co dřív a mnohé rodiny, které se dříve sbíráním květů živily, už dávno utekly.

Kromě války se ještě farmáři musí potýkat i s nebývalým suchem. „Produkce poklesla z 80 tun v roce 2010 na letošních 20 tun,“ popsal 43letý farmář Hamza Bitar.

V Evropě rostou dovezené keře, v Sýrii růže mizí

Starověká růže se může pěstovat kdekoliv v teplých a slunných oblastech. Její keře jsou tak v Bulharsku, Francii, Maroku, Íránu nebo Turecku. Na místě, odkud pochází, však možná v budoucnu vůbec nebude. Dříve přitom přijížděli do Sýrie kupci z Libanonu, kteří podle místních kupovali desítky tun růžových okvětních lístků, které prodávali do Evropy.

Nadšenci z USA zachraňují syrská semena

Abú Bilal měl ve východní čtvrti Damašku Ajn Tarma vlastní podnik, kde vyráběl růžový olej. Nyní je však v držení rebelů a 52letý Bila tak prodává v parfumerii na tržišti. Surovin však není moc. Na litr esenciálního oleje jsou podle výrobců potřeba tři tuny okvětních plátků růží. „Nyní seženete na celém trhu sotva čtvrt kila oleje,“ řekl Bilal.

Kupci však stále jsou. Pro některé zákazníky je vonný olej vyrobený z růží vypěstovaných u Damašku otázkou tradice, stejně jako pro některé vytrvalé pěstitele. „Nejde jen o vztah, který máme ke květinám, je to součást rodiny,“ uvádí osmdesátník Amin Bitar z vesnice Marah, který se pěstováním růží zabýval celý život.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video