Cvičení Trident Juncture v Norsku

Cvičení Trident Juncture v Norsku | foto: DVIDS

Při cvičení NATO nad Finskem mizel signál GPS. Ruský útok, tvrdí Finové

  • 1270
Finsko během vojenského cvičení NATO v Norsku trpělo záhadnými poruchami signálu globálního pozičního systému, neboli GPS. Abnormální výpadky v úterý a ve středu ovlivnily civilní letový provoz, piloti dostali bezpečnostní varování. Signál GPS prý někdo rušil úmyslně. Podle finského premiéra Juha Sipila je za výpadky signálu zodpovědné Rusko.

„Nejde o žádnou malichernost, ohrožená byla bezpečnost obyčejných lidí,“ řekl v neděli Sipila v reakci na problémy se signálem, kterým minulý týden čelili civilní piloti nad severovýchodem země. Úřady jim doporučily spoléhat se na jiné navigační systémy. 

„Incident budeme vyšetřovat a příslušně na něj odpovíme. Je možné, že za výpadky stojí Rusko,“ uvedl finský premiér pro deník Yle. Pokud by se prokázal ruský podíl na rušení signálu GPS, Finsko by je považovalo za nezákonné vniknutí do finského vzdušného prostoru a mohlo by vyvodit důsledky. 

„O Rusku se ví, že vlastní technologie, které něco takového dokáží,“ poznamenal k údajným útokům Sipila. Hledání důkazů v případech použití elektromagnetických zbraní je ale velmi obtížné. I kdyby se prokázalo, že zdroj rušení signálu GPS pochází z Ruska, Finové nebudou moci s jistotou ukázat na konkrétního útočníka, natož na zapojení vlády státu.

Premiér Sipila Rusko podezřívá, že rušení signálu nad Finskem, zatímco se země účastnila vojenského cvičení, mělo sloužit k „demonstraci ruských schopností.“ Během cvičení jednotek NATO například ruské námořnictvo otestovalo při pobřeží Norska  své balistické střely.

„Je to zpráva všem stranám, které se účastnily cvičení,“ komentoval výpadky signálu finský premiér. Problém s GPS se vyskytly ve finském regionu Laponsko a v severovýchodní část Norska. Obě oblasti leží v blízkosti hranice s Ruskem. 

Největšího cvičení NATO od dob studené války, které běželo od konce října do začátku listopadu, se účastnilo 50 tisíc vojáků z celkem 31 zemí. Jeho první fáze se uskutečnila v severním Norsku a simulovala obranu proti ruské invazi. Kreml na manévry reagoval negativně. Ruský ministr obrany Sergei Shoigu účastnící se státy obvinil, že simulují „útočnou vojenskou akci.“

Jak funguje GPS

Navigační systém GPS funguje díky družicím, které obíhají Zemi na nízké orbitě. Na palubě těchto družic jsou přesné atomové hodiny a družice vysílají přesný čas. Přijímač GPS zachytí signál ze tří a více těchto družic a na základě rozdílu v těchto časech spočítá pomocí řešení čtyř rovnic o čtyřech neznámých. Výsledkem je poloha s přesností na metry.

Více o historii GPS.

Finsko není členem NATO, s aliancí ale spolupracuje v rámci programu Partnerství pro mír. Rusko, které s Finskem sdílí 1 300 km dlouhou hranici, je na zapojení této severské země do aktivit Aliance citlivé. V roce 2016 ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že pokud Finsko vstoupí do NATO, přesune ruské vojenské jednotky blíže k jeho hranicím. 

Podobné výpadky signálu GPS zaznamenalo na severovýchodě země Norsko již před rokem. Podle deníku Yle tehdy norské úřady taktéž odhadovaly, že za incident je zodpovědné Rusko. Norsko proto letos v říjnu vydalo preventivní varování civilním pilotům o nespolehlivosti GPS hned při začátku cvičení NATO. 

Cvičných operací se účastnilo přes 50 tisíc vojáků z 31 zemí:

25. října 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video