Účinnost jen 47 procent. Německá vakcína Curevac má tristní výsledky

  • 69
Vakcína německé společnosti Curevac účinkuje proti různě závažným formám covidu-19 jen ze 47 procent. Ukázala to předběžná analýza v Jižní Americe a Evropě. Očkovací látka, kterou už ve velkém objednala i Evropská unie, tak nesplňuje předem stanovená kritéria.

Vakcína je založená na technologii takzvané mediátorové RNA, kterou už využívají preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Výsledky testů pro ni znamenají ránu.

EU plánuje nákup vakcín druhé generace. Ty stávající už na mutace nestačí

Curevac je jednou z farmaceutických společností, s nimiž se Evropská komise dohodla na dodávkách vakcín proti covidu-19. 

Loni v listopadu Komise schválila smlouvu na nákup 225 milionů dávek s předkupním právem na dalších 180 milionů dávek preparátu od Curevacu.

Testů vakcíny se zúčastnilo 40 tisíc lidí v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy. Vyskytlo se u nich 13 variant koronaviru. 

„Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme však s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti,“ řekl Franz-Werner Haas, předseda představenstva Curevacu.

Testy jsou v závěrečné fázi, ale budou ještě pokračovat a jejich výsledky se podle amerického listu The Washington Post očekávají během několika týdnů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video