Utratil miliony, které mu omylem poslala banka. Dostal čtyři roky vězení

  • 109
Novozélandský soud poslal na čtyři roky a sedm měsíců do vězení Huiho Gaa, jemuž banka omylem převedla na konto miliony novozélandských dolarů, ačkoli žádal jen o desítky tisíc. Muž po transakci uprchl do Číny a peníze v krátké době převedl na jiná konta. Prý neodolal takovému pokušení.

Spolu s Gaem byla podle listu The New Zealand Herald souzena i jeho společnice, která dostala devítiměsíční domácí vězení a pokutu.

Gao v roce 2009 požádal banku Westpac o půjčku 100 000 novozélandských dolarů (1,6 milionu korun) na obnovu své benzinové pumpy, kterou chtěl prodat. Banka mu v dubnu vyhověla, ale na konto mu omylem zaslala deset milionů novozélandských dolarů. Gao stihl do 4. května převést na konto své a svých rodičů přes šest milionů a utekl do Číny i s příbuznými. S přítelkyní si také otevřel bank v herně v Macau (více o případu si přečtěte zde).

Do pátrání po rodině se zapojil Interpol a Gao byl loni v září zatčen při pokusu dostat se z Číny do Hongkongu. U soudu se k vině přiznal a jeho právník ho obhajoval slovy, že se Gao nemohl ubránit pokušení. "Vaše ctihodnosti, říká se, že největšímu pokušení čelili Adam s Evou v rajské zahradě, ale pro člověka, který se snaží udržet nad vodou svůj podnik, je deset milionů uložených na jeho konto velmi velké pokušení," řekl obhájce.

U soudu tvrdil, že jeho klient peníze nepoužil k žádné kriminální činnosti. Kam se ale poděly téměř čtyři miliony z celkové sumy, se dosud nepodařilo vyjasnit.

Mírnější trest dostala Gaova přítelkyně Kara Hurringová. Ta prý se na Nový Zéland vrátila dobrovolně a osobně utratila jenom něco přes 11 000 dolarů, které podle rozsudku musí splácet po 75 dolarech týdně. Soud byl k Hurringové mírnější také proto, že se musí postarat o dvě děti, které s Gaoem má.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video