Svazijský král Mswati III. si vybral v pořadí už čtrnáctou manželku. | foto: Profimedia.cz

Svazijský král si vybral čtrnáctou manželku. Svatba bude, až otěhotní

  • 8
Svazijský král Mswati III. si vybral v pořadí už čtrnáctou manželku. Novou liphovelou, tedy královskou snoubenkou, je osmnáctiletá finalistka soutěže krásy. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího královského paláce.

Pětačtyřicetiletý Mswati, který je posledním absolutistickým monarchou černé Afriky, představil snoubenku Sindiswu Dlaminiovou během víkendového tradičního rákosového tance, upřesnil mluvčí Timothy Mtetwa. Dívka měla na hlavě červená peříčka na znamení toho, že je zasnoubená s králem. Dlaminiová právě ukončila střední školu a je finalistkou soutěže krásy Miss Cultural Heritage.

Král v poslední době čelí sílící kritice za svůj nákladný životní styl v době, kdy většina z 1,2 milionu obyvatel jeho malého hornatého království žije v bídě. Mswati má údajně osobní majetek v hodnotě kolem 200 milionů dolarů (asi čtyři miliardy korun), zatímco podle odhadů OSN žije 70 procent jeho poddaných pod hranicí bídy. Veškerým reformám se král vytrvale brání.

Svatba s novou snoubenkou se bude konat až poté, co dívka otěhotní. Místní sdělovací prostředky o barvitém osobním životě krále psát nesmějí, ale čas od času vzbudí živý zájem zahraničního tisku. Ten informoval například o tom, že v posledních letech musely palác opustit tři královy manželky.

Ta poslední, královna LaGija, utekla z paláce v roce 2012 s tím, že trpěla celé roky fyzickým a psychickým týráním. Další z královen byla údajně bita a týrána poté, co byla přistižena v posteli s ministrem spravedlnosti, který je královým blízkým přítelem. Mswati ji nechal unést a oženil se s ní, když jí bylo teprve 16 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video