László Csatáry se skrývá před novináři, zatímco v odjíždí od budovy maďarské

László Csatáry se skrývá před novináři, zatímco v odjíždí od budovy maďarské prokuratury v Budapešti (18. července 2012) | foto: AP

Maďarský soud neprodloužil válečnému zločinci Csatárymu domácí vazbu

  • 18
Maďarský nacistický zločinec László Csatáry již není v domácí vazbě, protože ji soud neprodloužil. Byla na Csatáryho uvalena poté, co byl 18. července zadržen, když se snažil před úřady ukrývat.

Podle maďarských a slovenských médií to uvedla agentura MTI. Maďarská prokuratura informaci nepotvrdila a odkázala na příslušný soud, který se k záležitosti ještě nevyjádřil. Soudem stanovená třicetidenní domácí vazba skončila koncem minulého týdne.

Csatáry, který je vysoko na seznamu deseti hledaných nacistických zločinců Centra Simona Wiesenthala, podle historických dokumentů sehrál jako šéf maďarské policie v Košicích za války klíčovou roli při deportacích více než 15 700 košických Židů a také při pronásledování, týrání a vraždění dalších stovek obyvatel tohoto východoslovenského města.

Bratislava musí změnit trest smrti na doživotí

Za své činy byl v poválečném Československu v roce 1948 v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Podle nových zjištění byl po válce odsouzen i v Maďarsku, před dvacetiletým trestem vězení ale utekl.

Csatáry po válce uprchl do Kanady, kde žil do poloviny 90. let. Když se o něj kvůli jeho minulosti začaly zajímat tamní úřady a odebraly mu kanadské občanství, vrátil se do Maďarska. Nedávno byl odhalen v Budapešti, kde žil pod cizím jménem, a nyní v Maďarsku čelí obvinění z válečných zločinů. Csatáry veškerou vinu popírá.

Bratislava chce, aby byl převezen na Slovensko. Soud v Košicích už dostal podnět k tomu, aby na něj vydal zatykač. Předtím ale musí formálně změnit původně uložený trest smrti na doživotní vězení. O souhlasu s vydáním Csatáryho na Slovensko by pak rozhodovala maďarská justice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video