Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roušky v dopravě a nemocnici. U sousedů covidové restrikce stále platí

  18:25
Zatímco v Česku jsou opatření proti koronaviru minulostí, v sousedních zemích i oblíbených prázdninových destinacích na ně Češi stále natrefí. Především se jedná o povinnost zakrýt si dýchací cesty respirátorem či alespoň rouškou. Nejčastěji to platí v nemocnicích a domovech pro seniory, v mnoha zemích ovšem úřady stále masky vyžadují i v městské hromadné dopravě.

Cestující v Mnichově museli mít stejně jako nyní i v létě nasazenou ochranu úst a nosu ve vlacích, autobusech a další hromadné dopravě. (4. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Česká vláda momentálně žádná opatření nevymáhá. V MHD či sociálních zařízeních nicméně doporučuje, aby si lidé podle svého uvážení nasadili respirátor či roušku. Při výjezdu z Česka tak mohou být některé restrikce nemilým překvapením.

1 Slovensko

Slovenská opatření byla svého času jedna z nejpřísnějších v Evropě. Nyní už však turisté nemusejí po vstupu do země povinně do karantény, není třeba dále prokazovat bezinfekčnost ani vyplňovat registraci na hranicích. Co se týká nošení respirátorů a roušek, české ministerstvo zahraničí má ve svém cestovatelském rozcestníku poměrně chaos.

„Zůstává pouze povinnost nosit respirátor v interiérech, ve veřejné dopravě a na hromadných akcích,“ upozorňuje v úvodní části přehledu pravidel, která platí u našich východních sousedů. Až o kousek dál se čitatel dozví, že v MHD už respirátor není potřeba.

Slovenský vládní web pak upřesňuje, že jsou respirátory vyžadovány v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb, a to jak u zaměstnanců (v červnu nicméně někteří dostali výjimku), tak u návštěvníků. Výjimku mají děti do šesti let a lidé trpící závažnými poruchami autistického spektra či jiným postižením.

Ochranu úst a nosu v interiéru jmenovitě nemusejí nosit ani návštěvníci koupališť a wellness center, stejně jako zpěváci a moderátoři při výkonu svého povolání anebo lidé, kteří jsou v práci sami.

2 Německo

V Německu jsou hygienická opatření v gesci jednotlivých spolkových zemí, restrikce se tak mohou mírně lišit. „Obecně platí povinnost nošení respirátorů (FFP2) již jen ve veřejné dopravě, nemocnicích, u lékaře a v pečovatelských zařízeních. Některé obchody, restaurace, kulturní a sportovní zařízení mohou nošení respirátoru stále vyžadovat,“ upozorňuje česká diplomacie.

Třeba v Bavorsku od 2. července spoléhají na osobní odpovědnost občanů (a turistů). Ochrana úst a nosu je sice ve veřejné dopravě nadále povinná, lidé se však mohou sami rozhodnout, zda zvolí respirátor FFP2 nebo obyčejnou chirurgickou roušku.

V Sasku naopak v MHD plně postačí rouška, píše tamní web s tím, že respirátory už nadále nejsou povinné. Vedení spolkové země doporučuje ochranu úst a nosu ve všech veřejných prostorách spolu s dodržováním rozestupů mezi lidmi, kromě dopravy už jsou však roušky povinné jen v nemocnicích a sociálních zařízeních.

A i v hlavním městě Berlíně padly dřívější restrikce, jako bylo povinné testování nebo preventivní karanténa po vstupu do země. Pokud však dotyčný přijede ze země považované za rizikovou oblast nebo vykazuje příznaky nákazy, musí se podřídit přísnějším pravidlům. V berlínské hromadné dopravě, stejně jako nemocnicích a sociálních zařízeních, jsou nadále povinné respirátory anebo roušky.

Výjimku mají děti do šesti let a lidé s vážnými zdravotními problémy, které jim nošení ochrany znemožňují. Rozcestník s podrobnými informacemi ke všem spolkovým zemím je k dispozici zde.

3 Rakousko

Rakušané už 16. května zrušili povinnost prokázat bezinfekčnost při vstupu do země i ve službách, jako jsou hotely a restaurace. Od 1. června jsou volnější i pravidla pro nošení respirátorů. Nařízené jsou jen v nemocnicích, lázních a pečovatelských domech, ovšem kromě Vídně.

V rakouské metropoli jsou totiž respirátory nebo ekvivalentní ochrana úst a nosu povinné i v lékárnách a městské hromadné dopravě, včetně stanic, zastávek a letištních hal. Výjimku mají opět děti do šesti let a pro děti mezi šesti a čtrnácti lety stačí rouška, uvádí web české diplomacie.

4 Polsko

S výjimkou nemocnic a lékáren, kde je povinné nošení roušek, momentálně v Polsku neplatí vůbec žádná protipandemická opatření. A to už od 28. března, kdy je tamní vláda zrušila. Ani přijíždějící turisté tak na hranicích nemusejí nic prokazovat.

5 Další země

Když se podíváme na některé prázdninové destinace, i u nich najdeme ve srovnání se stavem v Česku pár rozdílů. Například v Chorvatsku jsou respirátory či roušky stále povinné v pečovatelských domech a nemocnicích, v Řecku zase česká diplomacie doporučuje roušky i tam, kde povinné nejsou. Především v Athénách, metropolitním regionu Attika, ale i na Krétě a dalších ostrovech totiž znovu rostou počty nakažených.

„Na celém území Řecka nadále respirátor třídy FFP2/KN95/N95 (případně dvojitá chirurgická rouška) zůstává povinný v prostředcích městské hromadné dopravy, kam je nástup bez respirátoru/dvojité roušky zakázán, v taxíku, ve vnitřních prostorách lodí, ve zdravotnických zařízeních všech typů a v lékárnách. Porušení je pokutováno částkou 300 eur,“ varuje ministerstvo zahraničí s tím, že se platná opatření mohou i nečekaně zpřísnit.

V Itálii aktuálně neplatí žádné restrikce, až na respirátory. Ty jsou povinné v metru či autobusech stejně jako na trajektech a v letadlech, a to až do září. A například v Turecku uvolnili restrikce, jako byly povinné testy při vstupu do země, už 1. června. Česká diplomacie ovšem doporučuje, aby si cestovatelé situaci raději ověřili u tureckých úřadů.

Pravidla se navíc mohou lišit pro ty, kteří před dovolenou v Turecku pobývali v jiném státě než v Česku. Stále platí povinnost zakrýt si dýchací cesty v nemocnicích.

1. července 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...