Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Chtěl slib věrnosti a často mi volal, obvinil Trumpa exšéf FBI

Prezident Spojených států Donald Trump žádal po někdejším řediteli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesi Comeymu věrnost a také to, aby ukončil vyšetřování nyní již bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna. Vyplývá to z Comeyho prohlášení, které s předstihem zveřejnil senátní výbor pro dohled nad tajnými službami.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Pan Vaněk zde stále zmiňuje institut zbaveni mlčenlivosti a jakéhosi práva prezidenta zakázat šéfovi FBI vypovídat před vyšetřovací komisí.

Je třeba si uvědomit, že setkání s prezidentem nebyla v režimu utajovaných informaci , není tedy důvodu proč by měl byt zbaven mlčenlivosti.

To si zřejmě uvědomuje i Donal Trump a nevyužívá institutu "executive privilege" které mu dává právo na " soukromí" Pokud by tohoto privilegia využil, zcela jistě by to dodalo váhu hlasům spekulacim ohledně ovlivňování vyšetřování . Navíc by toto právo vetovala vyšetřovací komise či soud tak jako několikrát v minulosti.

S trochou nadsázky lze říci ze executive privilege je rozředěná verze Pátého dodatku Ústavy Spojenych Státu, tedy práva nevypovídat . Zrovna toho samého, kterého využívá vyšetřováný Michael Flynn

0 0
možnosti
BV

1) Pane Zeidlere,

je opravdu váš problém, že se snažíte změnit smysl mých příspěvků, pletete různé příspěvky dohromady atd.

2) Pane Zeidlere,

děkuji, že opakovaně potvrzujete mé tvrzení o tom, že prezident USA má právo využít exekutivní výsady k zablokování svědectví Comeyho což jsem dokladoval hodnověrnými odkazy. Měl byste si konečně ujasnit zda Trump to právo má nebo ne. To vaše neustále přeskakování od má právo k nemá právo působí dost zmatečně

3) Pane Zeidlere,

ve svém zápalu jste přehlédnul, že se nikdy nezabývám jak by to případné uplatnění této výsady dopadlo. Celou dobu jen tvrdím že Trump to právo má a nic víc. Naopak jsem použil známého faktu, že Trump toto právo nepoužil a poněkud ironicky popřál Comeymu štěstí při tom slyšení, k uvaze, že Trump má skrytý trumf, záznamy svého jednání s Comeyem, které by mohli dokázat něco jiného než uvedl v senátu pod přísahou

4)) Pane Zeidlere,

závidím vám vaši jistotu ve výkladu amerického práva, předpovídání rozhodnutí soudu, schopnost rozhodnout co z jednání amerického prezidenta je tajné atd. Zřejmě na to máte patřičnou kvalifikaci. Já si na experta v americkém právu nehraju. Ale promiňte, stále je pro mne hodnověrnčjší to co uvádí mluvčí amerického prezidenta než to co tvrdíte vy, když absolutně netuším zda máte příslušnou kvalifikaci v americkém právu.

5) Pane Zeidlere

zbavení mlčenlivosti jsem uvedl v reakci na minusovače u příspěvku, který konstatoval nesporný fakt, že některé profese, či funkce mají omezená svá práva oproti jiným občanům i po ukončení této aktivity - tu mlčenlivost jsem nepoužil ve svých příspěvcích týkajících se Comeyho

0 0
možnosti
LM

Překvapuje mě, že sice nikdo neví jak to vlastně bylo, ale téměř všichni tady věří verzi Comeyho. Opravdu si myslíte, že zhrzený vyhozený exšéf FBI nemůže lhát?

1 2
možnosti
DC

Věc se má tak, J. Comey je člověk, který příliš neváhal, aby sdělil veřejnosti fakt, že FBI vyšetřuje H. Clintonovou v kauze uniklých emailů. Týden před volbami. Navíc, když se zjistilo, že materiály, na základě kterých jí FBI vyšetřovalo byly částečně podvržené (nejspíš Rusy), neváhal znova vyjít na veřejnost a omluvit se. Je to člověk, který, a na tom se shodují i demokratičtí i republikánští kongresmani, má dlouhodobou pověst člověka, který je čestný a spravedlivý. No a pak tu máme prezidenta, který opakovaně několikrát veřejně nejspíš i vědomě lhal. Naposledy tak učinil minimálně před týdnem, v přímém přenosu to dokonce vysílala i ČT24, tehdy lhal o tom, co je, nebo není napsáno v Pařížské dohodě a lhal naprosto viditelně (obsah jeho projevu se prostě neshoduje s tím, co je v oné dohodě napsané).

A teď. Máme tu člověka s pověstí čestného celoživotního ochránce zákona, a pak tu máme člověka, co je několikrát usvědčeným a přistiženým lhářem. Komu věříte víc?

3 0
možnosti
DC

Jestli Vám přijde informování o Trumpovi ze strany českých medií jako štvavé, přespříliš kritické, vězte, že čeští novináři a zvláště ti v Mafře, jsou na něj ještě mírní. Téměř po celém světě se najde jen velmi málo Trumpových kroků, které jsou hodnoceny kladně a jediní, kdo se Trumpa globálně zastávají jsou televizní stanice Fox News, internetové zpravodajství Breitbart news a The Blaze, a pak ruské zdroje Russia Today a agentura Tass. Můžeme k tomu, co vidíme zaujmout dvě hypotézy. Buď se proti Trumpovi spiklo 90 % světových novinářů rozdílných svými agendami, prioritami i ideologickým pozadím. Nebo Trump opravdu dělá jednu chybu za druhou, a jen jeho skalní fanoušci (Rusové a hyperkonzervativní američané) je prostě odmítají vidět. Occamova břitva je v tomto neúprosná, nejjednodušší vysvětlení, tedy, že Trump opravdu chybuje přespříliš, rozhoduje se na základě špatných informací a ignoruje pravdu, když se jeho politice nehodí, je prostě mnohem pravděpodobnější.

4 0
možnosti
MZ

Souhlas až na ty hyperkonzervativní Američany. Donaldovi pomohli volby vyhrát příznivci ultrapravice, altrigtismu. Ti mnoho společného s konzervativními republikány moc nemají

0 0
možnosti
RM

Vědět o pravděpodobné vlastizradě vlastního prezidenta je poměrně důležitá informace.

3 0
možnosti
BV

Pane Machovský,

nemyslíte, že naznačovat vlastizradu vlastního prezidenta bez potřebných důkazů je poměrně velký malér?

0 0
možnosti
JB

To je úplne děsivé kolika lidem tady přijde normalni aby prezident zasahoval do vyšetřování. To je na několik generaci nez tady budou lidi co pochopí hodnotu demokracie.

7 0
možnosti
DS

Po tom všem, co vyvádí ten blondatý McDonald Trumpeta a jak se chová ke své ženě a ke svým lidem-Američanům, bych se ani nedivil, kdyby všichni Amíci ještě rádi vzpomínali na Baracka Obamu, který se choval galantně ke své manželce a slušně k lidem.

To, že se mu nevedlo dobře hlavně na zahraniční scéně, už je druhá věc.

Uvidíme, jestli Trump bude nakonec lepším prezidentem jak doma tak hlavně v zahraničí než jeho předchůdce ...

3 2
možnosti
JB

Ukončit vyšetřování to by snad měla být povinnost. ;-)

0 5
možnosti
MZ

Ano, samozřejmě že vyšetřování nemůže trvat věčně

0 0
možnosti
MT

FBI - opět krásný případ instituce založené pro lidi, která se auto-transformovala na instituci, pro kterou jsou tu lidi. Rv

0 6
možnosti
BV

Toto další kolo obviňování Trumpa je zcela založeno na tvrzeních vyhozeného, bývalého šéfa FBI. Comey je tedy nepochybně dost naštvaný a nepochybně není nezaujatý svědek.

Prezident Trump má plnou pravomoc zakázat exšéfovi FBI, jeho výpověd před tím senátním výborem, stejně jako ho měl právo odvolat.

Trump přesto výpověď Comeyho před tím výborem nezakázal, naopak mu "popřál štěstí".

Možné vysvětlení je fakt, že Comey před tém výborem bude muset vypovídat pod přísahou, takže bude za případné nepravdivé výroky postižitelný, na rozdíl toho co prohlašuje pro tisk. Je tedy klidně možné, že Trump dává Comeymu dostatečný provaz, aby se pověsil sám. Dovedu si představit, že se po tom slyšení před senátním výborem, poté co budou Comeyho výpovědi a poznámky zaprotokolovány, objeví záznamy těch jednání mezi ním a prezidentem, které dokáží něco jiného

3 9
možnosti
MK

Nejsem odborník na americké právo. Podle kterého zákona může prezident USA zakázat občanu, aby vypovídal před senátem? To je mi nějaké divné, není to asijská diktatura jako v Moskvě nebo Pekingu.

8 2
možnosti
JB

Trump se hodi na prodavace realit, ne na prezidenta. Je skoda, ze to volici nevideli, a sedli mu na jeho populisticke prazdne kecy. Faktem je ze nejisti lide maji radi silne vudce, a propagandu, ktera jim rika, ze ja jejich problemy muze nekdo jiny....

17 6
možnosti
MT

To není o tom, že mají rádi propagandu, ale o tom, že jsou zmanipulovaní propagandou.

1 3
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!