Nejvyšší hora Colorada Mount Elbert.

Nejvyšší hora Colorada Mount Elbert. | foto: Profimedia.cz

Ztracený Američan nereagoval na telefonáty záchranářů, byly z neznámého čísla

  • 71
Úřady v americkém Coloradu vyhlásily pátrání po turistovi, který se ztratil během výstupu na místní nejvyšší horu Mount Elbert (4 402 m). Muž bloudil mimo stezky celou noc, ale nežli ho záchranáři stačili lokalizovat, sám cestu našel a vrátil se domů. Během bloudění na volání záchranářů nereagoval, protože přicházela z jemu neznámého čísla.

Coloradská záchranná služba Lake County Search and Rescue (SAR) začala pátrat po muži okamžitě poté, co dostala informaci o tom, že se z túry nevrátil. Měl výstup ukončit kolem osmi hodin večer, ale nedorazil.

Pět záchranářů se proto kolem desáté hodiny večer vydalo do oblastí, kde by se mohl muž nacházet. Nepodařilo se jim ho ale lokalizovat, a tak se ve tři ráno vrátili s nepořízenou, píše list The Guardian

V sedm hodin ráno následujícího dne se na cestu vypravil i další záchranný tým. Ani jemu se však nepodařilo muže najít. Nakonec záchranáři zjistili, že muž okolo 9:30 konečně dorazil domů. Mohli tak akci konečně odvolat.

Turista vypověděl, že po soumraku sešel z trasy a začal se při jejím hledání motat v kruzích. Nakonec se mu však povedlo správný směr najít a dostat se ráno ke svému autu.

Vůbec netušil, že po něm pátrají záchranáři. „Stále nám opakoval, že ignoroval naše telefonáty, protože nepoznal číslo volaného,“ zmiňují záchranáři.

„Pokud máte podle svého itineráře zpoždění a začnou vám volat z neznámého čísla, zvedněte prosím telefon. Mohou to být záchranáři, kteří se snaží potvrdit, že jste v bezpečí!“ vyzývají nyní coloradští záchranáři ostatní turisty.

Turista s 2,75 promile dobýval Sněžku přes všechny zákazy, hledali ho v noci

Po zveřejnění zprávy se ztracený a nalezený muž stal terčem kritických komentářů na Facebooku a dalších sociálních platformách, záchranáři se ho ale zastali. 

„Prosím, pamatujte si, že to, co se zpětně jeví jako selský rozum, není samozřejmostí pro jedince v okamžiku, kdy je ztracen a zpanikaří,“ napsali na jeho obranu záchranáři.

Mount Elbert je nejvyšší horou ve státu Colorado a nejvyšší hora Skalistých hor. Úřady turisty při jejím zdolávání vyzývají k opatrnosti, protože vrcholek hory je většinu času pokrytý sněhem a silný vítr brzy zahlazuje stopy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video