Lidé projíždí pákistánským městem Lahora, který trápí smog.

Lidé projíždí pákistánským městem Lahora, který trápí smog. | foto: Reuters

Množství CO2 v ovzduší opět roste, letos se dostane na nový rekord

  • 152
Objem emisí oxidu uhličitého (CO2) je po třech letech stagnace opět na vzestupu, letos má růst činit dvě procenta na novou rekordní úroveň. V závěrech, které v pondělí zveřejnil mimo jiné časopis Environmental Research Letters, to uvedli vědci sdružení ve skupině Global Carbon Project. Jejich zjištění tlumí naděje, že množství emisí skleníkových plynů, kam patří i CO2, už dosáhlo vrcholu.

Podle expertů se do konce roku ocitne v atmosféře dohromady 41 gigatun CO2, což odpovídá nárůstu o dvě procenta proti období let 2014 až 2016, kdy zůstávaly globální emise CO2 zhruba stejné. 

Podle vědců se na nárůstu podílí spalováním většího množství uhlí hlavně Čína, která přitom v uplynulých dvou letech emise CO2 snižovala.

Spoluautor studie Glen Peters ze Střediska pro mezinárodní výzkum klimatu v Oslu podle agentury Reuters řekl, že emise CO2 v Číně mají letos vzrůst o 3,5 procenta, což je dáno silnější poptávkou po uhlí a zrychleným růstem ekonomiky. Čína se podílí na vypouštění skleníkových plynů do ovzduší zhruba 30 procenty. (Čtěte Asijská města se topí ve smogu a prachu)

Velká část celosvětových emisí CO2, přibližně 37 gigatun, připadá na využívání fosilních paliv. Nárůst emisí přitom vědci očekávají i v příštím roce. „Různé faktory ukazují na pokračující nárůst v roce 2018,“ řekl Robert Jackson ze Stanfordovy univerzity. „To je opravdový důvod k obavám,“ dodal klimatolog.

VIDEO: Londýn i New York pod vodou. Vědci varují před oteplováním Země

Vedoucí zprávy Corinne Le Quéréová z Tyndallova střediska pro výzkum klimatických změn v britském Norwichi hovoří o velkém zklamání.

Data, s nimiž byli obeznámeni také účastníci mezinárodní klimatické konference v Bonnu, znamenají komplikaci v úsilí o dosažení celosvětového cíle snižování emisí CO2 s cílem zabránit přírodním katastrofám a vzestupu hladiny moří.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video