Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Clintonovi pořádají party století

- Z mnoha průzkumů veřejného mínění vyplývá, že miliony lidí, jimž jsou proti mysli křiklavá reklama provázející blížící se konec roku a horentní ceny za noc strávenou mimo domov, se spokojí s domácím večírkem. Přesto, hlavně pro bohaté a známé, bude silvestrovská noc podle agentury Reuters plná ostrých kontrastů.
Pro dalajlámu a papeže Jana Pavla II. bude časem modliteb a rozjímání. Muhammad Ali, Elizabeth Taylorová a Jack Nicholson zase budou oslavovat na "party století", kterou pořádá v Bílém domě první pár USA Bill a Hillary Clintonovi.

Dalajláma stráví večer meditacemi a odpočinkem ve Varanasi, hinduistickém svatém městě na břehu řeky Gangy. Bude to příprava na 1. ledna, kdy vyšle z buddhistického města Sarnath zvláštní poselství pro nové milénium.

Papež, jenž si za svůj osobní cíl stanovil překročení prahu do nového tisíciletí, pronese poselství adresované jedné miliardě katolíků celého světa z okna svého apartmá, shlížejícího na náměstí sv. Petra v Římě. Poté se devětasedmdesátiletý papež uchýlí do své soukromé kaple, aby se modlil, zatímco Římané si vychutnají půlnoční koupel ve fontáně di Trevi a obyvatelé římské čtvrti Trastevere vyhodí u příležitosti příchodu Nového roku něco starého z okna.

Party manželů Clintonových v Bílém domě zaplaví na silvestrovský večer hollywoodský třpyt a kouzlo. Nelze však vyloučit, že si 320 prominentů bude muset pod černé obleky a večerní róby navléknout teplé podvlékačky. Po večeři totiž následuje pod širým nebem vystoupení rapové hvězdy Willa Smithe a promítání osmnáctiminutového snímku režiséra Stevena Spielberga Nedokončená cesta. Byl natočen speciálně pro tuto příležitost a samozřejmě bude evokovat ducha našeho neklidného století.

Tři jihoafrické idoly, které sehrály významnou úlohu v ukončení více než čtyř desetiletí apartheidu, budou oslavovat konec milénia na naprosto odlišných místech a velice rozdílnými způsoby 
Nelson Mandela,
aktivnější než kdy předtím, se vrátí do věznice na ostrově Robben u Kapského města, aby se zde společně s 500 hosty zúčastnil silvestrovského večírku, zatímco F. W. Klerk, muž, který ho po 27 letech z vězení propustil, bude příchod Nového roku očekávat na okružní cestě po Antarktidě. Arcibiskup Desmond Tutu, laureát Nobelovy ceny, který ze své kazatelny vedl neúnavnou kampaň za likvidaci represivního rasistického systému apartheidu, povede večerní pobožnost ve washingtonské Národní katedrále.

Také hvězdy showbusinessu mají o oslavách konce roku různé představy
Brigitte Bardotová,
jeden z největších sexuálních symbolů 20. století, oslaví příchod nového milénia ve své vile v jižní Francii společně s manželem, hrstkou přátel a 22 kočkami a psy.

Texaská modelka Jerry Hallová zvolila Silvestra v duchu odpuštění. Nové tisíciletí uvítá se svým záletnickým exmanželem Mickem Jaggerem a dětmi na karibském ostrově Mustique.

Pro Barbru Streisandovou to pracovní den jako každý jiný. Chystá se totiž konferovat velkolepou show v Las Vegas, za které jí na konto přibude několik miliónů dolarů.

Hvězda "Fantoma opery" Michael Crawford bude vystupovat v Betlémě. "Nemohu tomu uvěřit. Srdce se mi rozbuší při pomyšlení, že budu zpívat pouhých sto yardů od místa, kde se narodil Kristus," dal se slyšet.

U Jelcinů bude tradiční koláč se zelím
Ve venkovském sídle Gorki-9 nedaleko Moskvy hodlá oslavit letošního Silvestra ruský prezident Boris Jelcin. "Stromeček si v domě nevystrojí, neboť Jelcinovi tradičně zdobí jedli, která roste u rezidence," říká jeho mluvčí Dmitrij Jakuškin. Naina Iosifovna, Jelcinova žena, údajně upeče koláč se zelím, který připravuje každý rok k oslavám Nového roku. Jelcinovy dcery Taťjana a Jelena prý s oblibou připravují různé koktejly, avšak půlnoční šampaňské si ujít nenechají.

První a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov chodil před Silvestrem na balet a Bolšoj těatr (Velké divadlo) pro něj hrál Louskáčka od Čajkovského. Tančila tam totiž Gorbačovova starší vnučka Ksenija. Pak celá rodina odcházela na "daču".

Ruská zpěvačka Alla Pugačovová tvrdí, že bude určitě oslavovat doma. Slavná ruská diva si letos k Silvestru nadělila obří vilu poblíž Moskvy a tam prý bude celá její rodina oslavovat příchod roku 2000.

Francouzské známé osobnosti budou v soukromí
Prezident Jacques Chirac na úvod večera přednese v televizi pravidelné novoroční blahopřání Francouzům a pak bude na Silvestra v prezidentském Elysejském paláci se svou ženou Bernadette, dcerou Claude a vnukem Martinem. Premiér Lionel Jospin vyzval své ministry k bdělosti a sám stráví poslední noc v roce doma - v Matignonském paláci.

Na divadelních prknech bude v Bruselu Jean-Paul Belmondo, v úspěšném představení "A torts et a raisons" (Právem a neprávem) britského dramatika Ronalda Harwooda budou i na Silvestra vystupovat Claude Brasseur a Michel Bouquet.

Britská královna bude na největší party
Největší silvestrovská party v Británii se bude konat v Dómu tisíciletí v londýnském Greenwichi a zúčastní se jí významné osobnosti - královna Alžběta s manželem princem Philipem, premiér Tony Blair a arcibiskup z Canterbury, hlava anglikánské církve. Mnohé z celebrit světa showbyznysu opustí pošmourné britské ostrovy a za silvestrovskými oslavami se rozprchnou do různých koutů světa. Hvězdy, které si potrpí na lyžování, směřují do amerického Denveru (například herečka Catherine Zeta Jonesová a její přítel Michael Douglas), romantici do Laponska a milovníci slunce na tropickou party na pohádkový Mauritius.

Rowan Atkinson, populární Mr. Bean, se rozhodl ve svém sídle ve Waterperry uspořádat pro své přátele velkolepý večírek na rozloučenou za více než milión liber (kolem 60 milionu korun). Mr. Bean má však problém. Jeho soused Mark Litherland si chce se svými přáteli posílat novoroční přání po rádiových vlnách. Tím by prý ale mohl narušit dálkově ovládaný ohňostroj u Beanů a ohrozit bezpečnost jeho hostů. Litherland, který pracuje jako počítačový technik, nabídl řešení: ať jemu a jeho přátelům zaplatí slavný soused party v hotelu. Proslulý komik to odmítl, nabídl však, že pobyt zaplatí pouze Litherlandovi a jeho ženě. Nepochodil. Věc převzali do rukou právníci. A zdá se, že silnější, rozuměj bohatší, v silvestrovském sporu nakonec dosáhne svého. "Odjíždím. Jsem tím naprosto znechucen. Ta arogance tohoto muže! Kdyby to byly jeho 40. narozeniny, tak je mi to jedno. Ale to milénium je taky moje!" komentoval předsilvestrovské sousedské dohady Litherland.

"Krásní a bohatí" jedou do švýcarských Alp
Mondénní švýcarská alpská letoviska vítají na prahu magického roku 2000 ještě více prominentů než tomu bývalo v minulých letech. Pro "krásné a bohaté" z celé planety jsou silvestrovské oslavy mezi horskými velikány helvétské konfederace stále populárnější.

Někdejší olympijské středisko Svatý Mořic očekává "významné lidi ze všech koutů světa", jak říká tamní lázeňský manažer Hanspeter Danuser. Silvestra se tam vydává oslavit kolem 80 tisíc hostů, mezi nimi knížecí rodina Grimaldiů z Monaka, "fiatovský" rod Agnelliů, hudebnická rodina Karajanů či rod někdejšího německého císařského kancléře Bismarcka.

Letovisko Crans-Montana si tentokrát vybrali někdejší hlavní aktér filmových bondovek Roger Moore či francouzský šansoniér Gilbert Bécaud. Do Verbier jede slavit francouzská herečka Isabelle Huppertová a americká zpěvačka Diana Rossová. Jezdec formule-1 Jacques Villeneuve pobude ve Villars-sur-Ollon. Gstaad se naopak musí tentokrát obejít bez hollywoodské hvězdy Liz Taylorové, která letos přijala pozvání amerického prezidentského páru Clintonových na silvestrovskou party do Bílého domu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...