Americká armádní fotografka Hilda I. Claytonová zachytila okamžik výbuchu v provincii Laghman, při kterém zemřela společně se čtyřmi afghánskými vojáky. (2. července 2013) | foto: Reuters

Sekunda před smrtí. Fotografka zachytila výbuch minometné střely

  • 161
Americký armádní magazín zveřejnil unikátní snímek fotografky Hildy Claytonové. Ta v roce 2013 zachytila při své misi v Afghánistánu z bezprostřední blízkosti explozi minometné střely. Při incidentu přišla stejně jako její čtyři kolegové o život.

Fotografie zůstávala dlouho v archivech americké armády. Nyní se objevila v novém vydání armádního magazínu Military Review (aktuální číslo magazínu najdete zde). Snímek se v magazínu objevil se schválením rodiny Claytonové, píše server Peta Pixel.

Americká armádní fotografka a kameramanka Hilda I. Claytonová, která zemřela při výbuchu v Afghánistánu v červenci 2013.

Podle magazínu americké armády Stars and Stripes Claytonová zemřela 2. července 2013 v Afghánistánu během ostrého výcviku místních ozbrojených složek. Claytonová měla na starosti výuku afghánského armádního fotografa. Společně měli zdokumentovat zkušební palbu z minometu.

Vojákům se však akce nepovedla a střela explodovala. Claytonová i afghánský fotograf však incident stačili zachytit. Oba zemřeli, stejně tak zasahující vojáci, píše Time. Armáda ji nyní oslavuje jako hrdinku, která se nebála cestovat do rozbouřeného regionu a předávat své znalosti místním lidem.

Claytonová byla členkou jednotky zvané Combat Camera. Ta vysílá fotografy do válečných a jinak nebezpečných oblastí po celém světě, kde působí americká armáda. Jednotka na počest padlé fotografky pojmenovala svou výroční soutěž. Jméno Claytonové také visí v síni slávy její alma mater.

Jeden z afghánských vojáků zachytil okamžik výbuchu v provincii Laghman, při kterém zemřel on sám, jeho tři kolegové a americká armádní fotografka. (2. července 2013)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video