Čínu zasáhlo zemětřesení, zabilo čtyři sta lidí. Další jsou pod troskami

  • 16
Čínskou provincii Čching-chaj a Tibet zasáhlo silné zemětřesení. Zemřelo nejméně čtyři sta lidí, deset tisíc dalších je zraněno. Počet obětí může ještě růst, protože mnoho lidí zůstalo zasypaných v troskách domů.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo nedaleko hranice provincie a Tibetu. Podle amerického geologického ústavu USGS měly otřesy sílu 6,9. Země se chvěla krátce před osmou hodinou ranní místního času (zhruba ve dvě ráno SELČ).

Vojáci a záchranáři prohledávají trosky. "Je tam stále mnoho zraněných, které ošetřujeme v nemocnicích," citovala agentura Nová Čína úřady.

Záchranné práce komplikují poničené přístupové cesty na letiště i nedostatečné vybavení, záchranáři musejí většinou vyprošťovat přeživší a těla obětí holýma rukama. Problémy působí i fakt, že otřesy vyřadily z provozu telefonické spojení.

Všechny oběti pocházejí z hornaté prefektury Jü-šu, kterou obývá kolem 90 tisíc lidí, převážně pastevců a rolníků z řad etnických Tibeťanů a Mongolů. V metropoli prefektury Ťie-ku se zřítilo údajně 85 procent budov, včetně části místního vládního úřadu a škol.

Otřesy zcela srovnaly se zemí nízké chatrče postavené ze dřeva a hlíny, v pevnějších stavbách se objevily nebezpečné pukliny. Mnozí studenti střední odborné školy i žáci základní školy jsou stále pod sutinami.

Obyvatele zmíněného odlehlého regionu, kteří zůstali bez přístřeší, sužuje silný vítr a teploty pohybující se ve městě kolem nuly a v horských vesnicích ještě níž.

"Všichni jsou v ulicích a snaží se najít členy rodiny," popsala televizní stanice CCTV situaci na místě. Provinční vláda urgentně do oblasti vypravila zásilku 100 tisíc teplých kabátů a přikrývek.

Oblast, kde k otřesům došlo, patří mezi seizmicky aktivní regiony Číny. V provincii S'-čchuan, která s Tibetem sousedí, došlo v roce 2008 ke katastrofálnímu zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo na 90 tisíc obětí.

Mapa Číny
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video