Hrobka Jednička Šuang-tunu odkrytá v provincii An-chuej

Hrobka Jednička Šuang-tunu odkrytá v provincii An-chuej | foto: Reuters

Čínští archeologové objevili ojedinělou hrobku

  • 4
Na východě Číny našli archeologové starodávnou hrobku pocházející z období 8.-5. století před Kristem, kterou pojmenovali "jednička Šuang-tunu". Zprávu o ojedinělém nálezu kruhového pohřebiště zveřejnila čínská státní agentura Xinhua.

Na záchraně hrobky, která vznikla v období Čchun-čchiou (Jara a podzimu) v Pang-pu na východě Číny v provincii An-chuej, pracovali vědci již od zimy roku 2006. Pracovníci místního oddělení kulturního dědictví se o "jedničce Šuang-tunu" domnívají, že se jedná o císařské pohřebiště.

Hrobka Jednička Šuang-tunu odkrytá v provincii An-chuej

Na nálezu je neobvyklý jeho kulatý tvar i vnitřní uspořádání. Na dně hrobky jsou čtyři komory.

Archeologové stále pokračují ve výzkumu v této oblasti, aby zjistili, komu hrobka patřila. Zatím se domnívají, že může jít o místo posledního odpočinku poddaných.

Hrobka Jednička Šuang-tunu odkrytá v provincii An-chuej

Období Čchun-čchiou, tedy období Jara a podzimu, dostalo své označení podle stejnojmenné knihy, jejíž autorství je připisováno Konfuciovi. Právě do této doby se datuje vznik konfucianismu nebo taoismu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video