Čína. Ilustrační foto.

Čína. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Číňané kvůli smrti dívky vypálili stranický sekretariát

  • 57
Dav deseti tisíc Číňanů v sobotu zaútočil na jihozápadě země na stranické, vládní a policejní budovy. Nepokoje v provincii Kuej-čou vyvolala smrt dívky, která podle policie spáchala skokem do řeky sebevraždu. Lidé však podezírají synovce tamního vysokého komunistického funkcionáře z její vraždy a policii viní z jeho krytí.

"Obyvatelé byli velmi rozzlobení z nespravedlnosti, jakou prokázaly místní orgány," řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel, který se představil jako Chuang.

"Okolo deseti tisíc lidí zcela vypálilo kancelářskou budovu okresního vedení strany a zapálilo další kanceláře okresní vlády. Zapálili také asi dvacet aut, včetně policejních," popsal nepokoje.

Chuang, který pracuje jako úředník, je přesvědčen, že dav budovy ničil, aby dal průchod svému vzteku. Útočníci podle něj dokonce přeřezali hasičům hadici, aby nemohli oheň uhasit.

Do dějiště násilností přijel i provinční šéf bezpečnosti, aby pomohl zajistit obnovení pořádku, uvedla oficiální tisková agentura Nová Čína několik hodin poté, co se informace o nepokojích objevily na čínských webových stránkách a blozích.

Podle Chuanga rodina mrtvé dívky odmítla finanční kompenzaci od místních úřadů ve výši tří tisíc jüanů (asi 6 600 korun), kterou později zvýšily na 30 tisíc jüanů. Rodině darovali peníze i místní obyvatelé, aby mohla odpovědné činitele zažalovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video