Vládní budova ve městě Fu-jang. Co jen připomíná?

Vládní budova ve městě Fu-jang. Co jen připomíná? | foto: AP

Čína stopla výstavbu pompézních budov pro úřady, chce omezit plýtvání

  • 12
Čína zakázala úřadům stavět v příštích pěti letech vládní budovy. V poslední době totiž veřejnost v nejlidnatější zemi světa pobouřila výstavba luxusních sídel úřadů. Prezident Si Ťin-pching tak chce ukázat, že bojuje proti rozmohlému úplatkářství a plýtvání penězi.

Mezi budovami, které tak naštvaly obyčejné Číňany, je třeba úřad nápadně připomínající americký Bílý dům ve městě Fu-jang. Podle agentury Nová Čína budova stála 30 milionů jüanů (asi 127 milionů korun).

Tři moderní budovy ve městě Ordos měly sloužit 1,5milionové populaci, jenže město je téměř prázdné. Veřejnost proto poukazuje na to, že úředníci se odcizili mnoha běžným občanům a proti podobnému plýtvání protestují.

Zákaz se týká nejen úředních budov, ale také pompézních staveb určených jako výcviková centra, hotely nebo vládní motely. Některé vládní úřady si totiž postavily podobné budovy v přímořských letoviscích a dalších rekreačních oblastech a využívají je jako odměnu pro zaměstnance, kteří zde mohou pobývat zdarma nebo za velmi nízkou cenou. Některá z těchto zařízení sice může využívat i veřejnost, avšak musí zaplatit cenu zahrnující náklady za pobyt a zisk.

Státní agentura Nová Čína v prohlášení uvedla, že některé oblastní vlády postavily budovy i přes omezení, a pošpiňují tak vládnoucí komunistickou stranu. Nově tak kromě stopky pro stavební zakázky nesmějí ani přijímat dary pro stavební projekty nebo se na stavbě podílet se soukromými firmami.

Zastavení korupce si jako jeden z hlavních cílů vytyčil prezident Si Ťin-pching, který se úřadu ujal letos v březnu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video