ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Číňan musí po rozvodu zaplatit manželce za domácí práce, uklízela mu pět let

  • 13
Soud v Pekingu nařídil rozvádějícímu se muži, aby zaplatil manželce za práci v domácnosti, kterou odváděla po dobu trvání jejich svazku. Za pět let neplacené práce, včetně péče o syna, dostane žena 50 tisíc jüanů (asi 165 tisíc korun).

Případ se dostal před soud po zavedení nového občanského zákoníku, který začal platit letos. 

Rozvádějící se osoba podle něj má právo žádat o odškodné, pokud ve společné domácnosti vykonávala výrazně více povinností než její partner. Dříve mohly ženy podle BBC News žádat o odškodné jen v případě, že pár uzavřel předsvatební smlouvu, což v Číně není příliš obvyklé.

Spor vyvolal četné reakce na sociálních sítích, kritici verdiktu považují odškodné za nedostatečné. 

Soud sice uznal, že žena pro domácnost udělala víc než její manžel, ale přiznané odškodné je přibližně třetina částky, kterou žena žádala.

Nechci mu jen vařit, prát a uklízet. Být single láká ženy každého věku

Soud částku zdůvodnil délkou svazku, výdělky manžela a náklady na život v regionu, píše agentura AFP. 

Počet rozvodů v Číně v posledních dvaceti letech výrazně vzrostl, příčinou je podle AFP vyšší finanční nezávislost žen a také liberálnější zákony.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Peking, Čína, BBC News, AFP

Video