(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Do KLDR zamíří „posel“ z Číny. Přiveze informace z komunistického sjezdu

  • 9
Čína vyšle do Severní Koreje speciálního vyslance, informovala o tom státní agentura Nová Čína. Peking dlouhodobě usiluje o diplomatické řešení krize vyvolané severokorejským raketovým a jaderným programem. Oficiálním cílem mise diplomata je informovat KLDR o říjnovém sjezdu Komunistické strany Číny.

Sung Tchao, který vede sekci vnějších vztahů Komunistické strany Číny, do Severní Koreje odjede v pátek, informovala v krátké zprávě Nová Čína. Bude „informovat KLDR o 19. sjezdu Komunistické strany Číny“, dodala agentura. Odkazovala přitom na říjnový sjezd komunistické strany, na němž čínský prezident Si Ťin-pching upevnil svou pozici.

Si Ťin-pching si upevnil moc, straníci přijali jeho ideologii za vlastní

Severokorejská agentura KCNA návštěvu čínského diplomata potvrdila, ale uvedla pouze, že k ní dojde „brzy“.

Podle agentury Reuters není jasné, jak dlouho se diplomat v KLDR zdrží. Se stejným účelem, tedy informovat o sjezdu čínských komunistů, už zavítal do Vietnamu a Laosu, zemí, kde také vládne komunistická strana. Naposledy navštívil čínský speciální vyslanec Severní Koreu v únoru minulého roku, napsala agentura Reuters.

Sekce vnějších vztahů Komunistické strany Číny spravuje vztahy se zahraničními politickými stranami a Čína ji tradičně užívá jako spojku čínské diplomacie se Severní Koreou, napsala agentura Reuters.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue