Finanční centrum země Šanghaj.

Finanční centrum země Šanghaj. | foto: Shutterstock

V Šanghaji má žít v roce 2035 maximálně 25 milionů obyvatel, rozhodla rada

  • 57
Čínské velkoměsto Šanghaj, které je finančním centrem země, chce do roku 2035 udržet počet obyvatel na 25 milionech. Na svém webu to oznámila čínská státní rada, která plní funkci vlády, s tím, že schválila plán rozvoje Šanghaje s příslušným populačním limitem, uvedla agentura Reuters. Podle agentury Nová Čína žilo na konci roku 2015 ve městě 24,15 milionu stálých obyvatel.

„Do roku 2035 bude kontrolovaná populace v Šanghaji činit asi 25 milionů a celkové území vyčleněné pro výstavbu nepřesáhne 3200 kilometrů čtverečních,“ uvedla státní rada v prohlášení.

Cílem omezení je, jak rada uvedla, boj proti nemoci velkoměst, což jsou zahlcená doprava, znečištěné životní prostředí a nedostatečné veřejné služby včetně vzdělání a zdravotní péče. Řada čínských měst, jak Reuters připomněl, se potýká s růstem cen nemovitostí a s tím související obavou z realitní bubliny, která by svým prasknutím mohla ohrozit hospodářství země.

Počet obyvatel Šanghaje v posledních letech prudce roste. Zatímco v roce 2000 zde žilo 16 milionů lidí, nyní je to podle oficiálních údajů přes 24 milionů lidí. Deník South China Morning Post nicméně s odvoláním na vládní zdroje poznamenal, že skutečný počet obyvatel bude asi 30 milionů, neboť do města se přistěhovala řada lidí za prací, kteří se zde úředně nepřihlásili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video