Čínský prezident na sjezdu strany upevnil svou moc (24. října 2017).

Čínský prezident na sjezdu strany upevnil svou moc (24. října 2017). | foto: Reuters

Si Ťin-pching si upevnil moc, straníci přijali jeho ideologii za vlastní

  • 26
Delegáti končícího komunistického sjezdu Číny v úterý schválili zařazení ideologie prezidenta Si Ťin-pchinga do stanov strany. Agentura Reuters poznamenala, že Si tak značně upevnil svou moc, neboť ideologie žádného jiného vůdce během jeho úřadování s výjimkou Mao Ce-tunga do stanov nebyla zahrnuta.

Si Ťin-pching je tak nyní ve stranickém dokumentu přímo jmenován spolu s jeho konceptem „socialistické čínské cesty pro novou éru“. Stejná výsada se vedle Maa dostala i reformnímu vůdci Teng Siao-pchingovi, který byl ale do stanov zařazen až po své smrti v roce 1997, připomněla agentura Reuters.

„Čínský lid a čínská země mají před sebou skvělou a zářivou budoucnost,“ prohlásil Si v závěrečném projevu. „V této skvělé době cítíme větší sebedůvěru a hrdost. Zároveň si ale hluboce uvědomujeme odpovědnost,“ dodal.

AP uvedla, že Siův myšlenkový koncept je vnímán jako zlomový bod fáze ekonomických reforem zaváděných od konce 70. let Tengem a jeho následovníky.

Zahájení čínského sjezdu (18.10.):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video