VIDEO: Do deseti minut všechno pokryl písek. Čínu zasáhla písečná bouře

  • 2
Písečná bouře zachvátila v neděli večer severozápad Číny. Smršť provázela vysoká stěna letícího písku, který během deseti minut pokryl celou oblast Aksai. V hlavním městě oblasti písek snížil viditelnost na pár metrů. Meteorologové varují před dalšími písečnými bouřemi v přilehlých provinciích.

Severozápadní oblast čínské provincie Kan-su zachvátila v neděli po šesté hodině večer silná písečná bouře. Poté, co smršť vypukla, začala se šířit písečná stěna od severu kraje Aksai směrem na jih a rychle pronikla až ke krajskému městu. Viditelnost se snížila na méně než deset metrů. Během pouhých deseti minut pokryl písek celou oblast.

Před půl sedmou večer vydali místní meteorologové žlutou výstrahu, která je třetím nejvážnějším ze čtyř možných varování před písečnou bouří. Upozornili také na to, že by během dalších dvanácti hodin mohla písečná bouře zachvátit také přilehlé oblasti i některé další kraje a města, informovala agentura Reuters. 

Oblast Aksai v čínská provincii Kan-su.

Oblast Aksai v čínská provincii Kan-su.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Písečné bouře v Indii

Nejméně 60 lidí zahynulo a desítky zraněných si vyžádaly následky písečné bouře, která před týdnem zasáhla čtyři indické státy. 

Bouře nejhůře postihla státy Uttarpradéš a Rádžasthán, kde začátkem května při písečné a dešťové bouři zemřelo přes 90 lidí.

Přes hlavní město Dillí se přehnal vítr o rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Kvůli počasí byl na více než dvě hodiny přerušen provoz na mezinárodním letišti a přibližně 70 letů muselo být odkloněno. Narušena byla i železniční doprava (informovali jsme zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video