Obchodní centrum v čínském Pekingu

Obchodní centrum v čínském Pekingu | foto: Reuters

Čína omezí výšku mrakodrapů. Menší města mohou stavět jen do 150 metrů

  • 4
Peking omezil výstavbu velmi vysokých mrakodrapů, bez zvláštního schválení nesmí města s méně než třemi miliony obyvatel stavět mrakodrapy vyšší než 150 metrů, města s větším počtem obyvatel pak budovy vyšší než 250 metrů. Ve středu to uvedlo čínské ministerstvo pro bydlení a rozvoj měst i venkova.

Čínská vláda tak nyní ve svém opatření zasahuje proti podle jejích slov „marnivým developerským projektům“ místních vlád. Úředníci, kteří takové projekty schválí v rozporu s novým pravidlem, se budou zodpovídat doživotně, uvedlo ministerstvo. To v praxi znamená, že je může postihnout jakýkoli trest, o němž vedení v souvislosti s porušením pravidel rozhodne.

V Číně v současnosti stojí některé z nejvyšších budov na světě, například 632 metrů vysoká šanghajská věž, tedy druhá nejvyšší stavba světa, anebo finanční centrum Pching An, jež se v Šen-čenu tyčí do výšky 599 metrů.

Peking sice uznává, že v případě mrakodrapů se efektivně využívá zastavěná plocha. Obává se však, že místní úřady slepě prosazují výstavbu, aniž by dbaly na praktičnost a bezpečnost.

OBRAZEM: Skleněný mrakodrap v Číně leží na čtyřech výškových budovách

Začátkem letošního roku se opakovaně otřásla 356 metrů vysoká budova o 71 patrech v centru Šen-čenu. Vyšetřování ukázalo, že příčinou byl více než 50 metrů vysoký stožár na vrcholu budovy, který se ve větru pohyboval.

Po tomto incidentu Čína v červenci zavedla celostátní zákaz výstavby budov přesahujících 500 metrů. Budova v Šen-čenu znovu otevřeli až v září poté, co dělníci stožár sundali.

Místní vlády musí napříště u staveb mrakodrapů pečlivěji kontrolovat základy, strukturu, dodávky energie, vody a plynu, použité materiály, odolnost vůči zemětřesení a protipožární ochranu, uvedlo ministerstvo.

4. srpna 2013

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video