Muž v ochranném obleku odebírá vzorek pro testování. Pekingské úřady se obávají...

Muž v ochranném obleku odebírá vzorek pro testování. Pekingské úřady se obávají druhé vlny pandemie. (24. června 2020) | foto: Reuters

Čína se obává druhé vlny. U Pekingu je v karanténě přes 400 tisíc lidí

  • 33
Čínské úřady se kvůli zvýšenému počtu případů koronavirové nákazy rozhodly uzavřít okres nedaleko metropole Pekingu. Přísná karanténní opatření se týkají přes 400 tisíc lidí. Thajsko prodloužilo nouzový stav až do 31. července a Singapur začal obyvatelům rozdávat zařízení, která mapují jejich pohyb.

Okres An-sin se nachází zhruba 150 kilometrů jižně od čínského hlavního města v provincii Che-pej. Podle čínských médií se v oblasti od propuknutí nákazy v Pekingu před dvěma týdny objevilo okolo 18 případů. Objevují se obavy z možné druhé vlny nákazy. Tamní hygienici jsou však optimističtí a tvrdí, že se šíření viru podaří zastavit, protože okres není tak hustě obydlený jako čínské metropolitní oblasti.

Podle nových nařízení, která vstoupila v platnost v neděli večer, z domu nyní mohou pravidelně vycházet jenom zaměstnanci nezbytných odvětví. Pro ostatní platí, že jeden člen domácnosti může jednou denně vyjít na nákup. Lidé se nesmí navzájem navštěvovat a úřady varovaly, že za porušení nařízení hrozí tresty, informoval zpravodajský server BBC.

Čína za uplynulý den zaregistrovala 12 nových případů nákazy koronavirem, v neděli oznámila 17 nově nakažených. V pěti případech se lidé nakazili v zahraničí, zbylých sedm případů lokálního přenosu infekce evidoval Peking. Úřady více než dvacetimilionového hlavního města otestovaly k nedělnímu poledni třetinu obyvatel. Masovým testováním se snaží zabránit dalšímu šíření koronaviru, které souvisí s novým ohniskem na jednom z místních tržišť.

Celkem v Číně, kde byl virus SARS-CoV-2 poprvé na konci loňského roku zaznamenán, potvrdili 83 512 případů nákazy, na komplikace související s nemocí covid-19 zemřelo 4634 lidí.

Nová opatření v Thajsku a Singapuru

Vláda v jihoasijském Thajsku rozhodla o prodloužení nouzového stavu až do konce července, informoval thajský list The Nation. Od 1. července se však v zemi otevřou školy i podniky, včetně barů a kulturních prostorů. V zemi s 69 miliony obyvatel se za uplynulý den objevilo sedm nových případů nákazy, koronavirus se potvrdil u lidí, kteří se vrátili z pobytu v Indii a ve Spojených státech. Celkem se v Thajsku od propuknutí nákazy potvrdila infekce u 3169 lidí, z čehož se 3053 uzdravilo a 58 lidí zemřelo.

Singapur začal obyvatelům rozdávat zařízení, která mapují jejich pohyb. Učinil tak v rámci opatření, jež mají pomoci zpomalit šíření koronaviru. Malá zařízení jsou alternativou k vládní aplikaci pro chytré telefony. První sérii úřady předávají hlavně starším lidem, o které se nemůže starat rodina a kteří jsou méně pohybliví, píše BBC.

Zařízení funguje na principu bezdrátového přenosu dat. V případě, že se jejich nositel objeví poblíž osoby, u které se prokázala nákaza koronavirem, zařízení uvědomí úřady.

22. května 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video