Čínský policista kontroluje internetový obsah (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Práskněte je. Čína zřídila novou linku, lidé mají hlásit kritiku strany

  • 90
Čína spustila novou horkou linku, na které mají lidé nahlásit uživatele, kteří na internetu kritizují komunistickou stranu nebo její výklad historie. Vláda slíbila, že před oslavami stého výročí partaje, které připadá na červenec, zakročí proti všem, kteří popírají dokonalost socialismu.

Linka umožní nahlásit uživatele, kteří na internetu „narušují“ historii komunistické strany, útočí na její vedení a politiku, pomlouvají národní hrdiny nebo „popírají dokonalost vyspělé socialistické kultury“.

„Někteří lidé s postranními úmysly šíří na internetu historické nihilistické zkreslení, které zlomyslně narušuje, znevažuje a popírá historii strany,“ uvedla v pátek Správa kyberprostoru v Číně, která má linku na starost.

„Doufáme, že většina uživatelů internetu bude aktivně hrát svoji roli v dohledu nad společností a nadšeně hlásit škodlivé informace,“ dodala.

Čína frázi „historický nihilismus“ používá k označení pochybností a skepticismu veřejnosti nad tím, jak komunistická strana líčí svou minulost. Internet v Číně podléhá přísné cenzuře, většina zahraničních sociálních sítí, vyhledávačů a zpravodajských služeb je v zemi úplně zakázána.

Správa čínského kyberprostoru cenzuru a dohled nad online prostředím často posiluje před významnými událostmi, jako jsou historická výročí, politická setkání představitelů země nebo sportovní akce.

Za kritiku do věznění až na tři léta

Úřad neinformoval, jaké tresty hrozí těm, které jejich spoluobčané prostřednictvím linky nahlásí. Už nyní ale v Číně za zveřejňování obsahu kritického vůči vedení, politice či historii, hrozí vězení.

Nová legislativa zavedená začátkem roku podle listu The Guardian stanovila, že ti, kteří „urážejí, pomlouvají porušují“ památku čínských národních hrdinů a mučedníků“, mohou strávit až tři léta za mřížemi.

Tančící Ujgurové s pivem v ruce. Čína natočila muzikál o „pohodě“ v Sin-ťiangu

Policie ve východočínské provincii Ťiang-su v minulém týdnu zadržela devatenáctiletého muže, kterého obvinila, že na internetu sdílel urážlivé komentáře i japonské okupaci Nan-ťingu v roce 1937. 

Postih ale nečeká jen uživatele. Čínské sociální sítě, kterým se nepodaří kritiku cenzurovat, hrozí finanční sankce či dočasné pozastavení služby.

Velký bratr vidí, když jdete na červenou. Sledování v Číně neuniknete:

6. dubna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video