Indie se potýká s masivním nárůstem nových případů koronaviru. Indické...

Indie se potýká s masivním nárůstem nových případů koronaviru. Indické nemocnice se nadále potýkají s náporem pacientů s covidem a musejí je odmítat, jelikož jim došly zásoby kyslíku a nemocniční lůžka. Těla zemřelých jsou spalována v novém krematoriu, které bylo vystaveno v Novém Dillí. (24. dubna 2021) | foto: AP

Čínské oficiální účty se vysmívaly Indii za koronavirus, pobouřily i místní

  • 38
Oficiální sociální účty několika čínských institucí vzbudily velkou vlnu nevole, když publikovaly příspěvky vysmívající se chmurné koronavirové situaci v Indii. Proti se postavil i šéfredaktor čínských státních novin. Příspěvky z účtu zmizely zřejmě proto, aby nehyzdily diplomatickou nabídku Pekingu, že poskytne Indii pomoc.

V sobotu mohly sledující oficiálního účtu Ústřední komise pro politické a právní záležitosti, orgán strany kontrolujícího soudy a policii, na čínské sociální síti Weibo vidět nezvyklý příspěvek. Sestával z obrázku startu čínské vesmírné rakety s nápisem „Čína zažehává oheň“. Druhý vedlejší obrázek zobrazoval pod titulkem „Indie zažehává oheň“ pohřební hranice pro Indy, kteří se stali obětí covidu-19.

Ministerstvo veřejné bezpečnosti, které má na Weibo 31 milionů následovníků, zveřejnilo též podobný příspěvek, v němž srovnávalo fotku pohotovostní nemocnice ve mstě Wu-chan nazvanou Chuo-šen-šan, což znamená hora boha ohně, s fotografií masových kremací v Indii.

Uživatelé sociálních sítí neskrývali pobouření. „Nemůžu uvěřit, že tohle zveřejnily vládní účty. Proč potřebujete používat utrpení jiných k zdůraznění národní pýchy?“ tázal se jeden. „Naprostý nedostatek respektu k lidskému životu,“ hněval se podle stanice CNN další.

Proti příspěvkům se vymezil i šéfredaktor výrazně nacionalistického státního deníku Global Times. „Nemyslím si, že je vhodné, aby se účty sociálních médií některých čínských oficiálních institucí nebo jiných vlivných sil posmívaly v současné době Indii.“

Pošpínění čínské diplomacie

Dané instituce příspěvky smazaly. Podle serveru South China Morning Post to naznačuje, že zasáhly vedoucí struktury komunistické strany, které nechtějí pošpinit diplomatický návrh prezidenta Si Ťin-pchinga, že Čína sužované Indii pošle pomoc.

Indie kvůli pandemii prohrává velmocenský souboj s Čínou, říká expert

„Skutečnost, že dva příspěvky byly smazány, znamená, že oficiální postoj Číny je ten, že zveřejňování těchto zpráv je chybou a nepředstavuje oficiální postoj,“ uvedl Lung Sing-čchun, prezident Chengdu Institute of World Affairs. „Tyto účty pravděpodobně spravují mladší zaměstnanci, kteří mohou mít vůči Indii negativní pocity, ale kteří plně nerozumí oficiální politice a postavení Číny.“

Čínské ministerstvo zahraničí na otázky indických novinářů odpovědělo, že daný příspěvek se na síti už nevyskytuje. „Pokud jde o příslušný obrázek uvedený ve vaší otázce, nemůžeme jej aktuálně najít na příslušném účtu Weibo. Doufáme, že indická strana bude věnovat pozornost názoru čínské vlády a mainstreamového veřejného mínění, kteří podporují postoj Indie v boji proti epidemii,“ sdělilo ministerstvo serveru Hindustan Times.

Vztahy mezi Čínou a Indií byly v poslední době napjaté kvůli rozmíškám na sporné himalájské hranici mezi Čínou a Indií. Doprovázel je vzestup nacionalismu a posílení pocitu nedůvěry mezi těmito dvěma mocenskými konkurenty na mezinárodní scéně.

Češi nesmí kvůli covidu do Indie, v zemi se kšeftuje s kyslíkem

Někteří čínští uživatelé sociálních sítí se na Indii stále dívají negativně a uvádí, že „nevděčná“ země si pomoc od Pekingu „nezaslouží“. Indie momentálně patří mezi nejvíce zasažené země covidovou nákazou na světě. Nemocnicím se zoufale nedostává kyslíku.

Čína má problémy s diplomatickým vyjadřováním na sociálních sítích dlouhodobě. Olej do ohně napjatých vztahů mezi Čínou a Austrálií přilil v prosinci mluvčí informačního oddělení čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien, když zveřejnil tweet s upravenou fotografií, na které australský voják podřezává afghánského chlapce. Austrálii snímek velmi pobouřil.

Nedostatek míst v krematoriích nutí Indy pálit své zemřelé v ulicích: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video