Záchranářské práce po výbuchu ve zlatém dole v provincii Šan-tung na východě...

Záchranářské práce po výbuchu ve zlatém dole v provincii Šan-tung na východě Číny. Dvě desítky horníků zůstaly uvězněny v podzemí. (19. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

V čínském dole našli devět mrtvých horníků, jeden se stále pohřešuje

  • 3
Dalších devět z dvaadvaceti čínských horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze, našli mrtvých. Počet obětí neštěstí tak vzrostl na deset. Informovala o tom agentura AP den poté, co se záchranářům podařilo z dolu vyprostit jedenáct přeživších. Jeden horník se stále pohřešuje.

Neštěstí se stalo 10. ledna v dole na zlato nedaleko města Jen-tchaj v provincii Šan-tung na východě Číny. V podzemní pasti, více než 600 metrů od vstupu do šachty, uvázlo celkem dvaadvacet lidí. Výbuch vážně poškodil přístup na dno dolu a komunikační kabely. 

Záchranáři v minulém týdnu zaslechli údery do potrubí, jimiž část horníků dala najevo, že jsou stále naživu. Úzkou šachtou pak poslali zavaleným horníkům tekutiny a léky a od soboty jim podávali běžnou stravu. Varovali nicméně, že může trvat dalších patnáct dní, než se k horníkům dostanou, protože na cestě k nim jsou značné překážky. 

Tyto předpovědi se nakonec nepotvrdily a jedenáct mužů bylo v neděli vytaženo na povrch. Jeden horník, který byl ve stejné části dolu, podlehl už minulý týden svým zraněním.

24. ledna 2021

Po vyproštění přeživších se záchranáři spustili do dolu, kde v různých sekcích našli devět bezvládných těl. „Od nedělního odpoledne záchranáři neustávali v pátrání a našli dalších devět uvázlých horníků. Ti však byli, bohužel, všichni mrtví,“ řekl starosta města Jen-tchaj státní televizi CCTV. 

Některé z obětí pravděpodobně zemřely hlady, další zabila exploze, napsal čínský list Global Times. Po pohřešovaném záchranné týmy nadále pátrají.

Příčiny výbuchu zatím nejsou známy. Neštěstí v čínských dolech bývají poměrně častá, protože mnohdy se tam nedodržují bezpečnostní předpisy. Loni podle čínských úřadů v zemi při důlních neštěstích zahynulo 573 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue