Předseda čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming na snímku s českým prezidentem Milošem Zemanem (13. ledna 2016) | foto: Wj887Creative Commons

Zemanův poradce a exšéf CEFC prý v Číně uplácel vysokého politika

  • 72
Čestný poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming uplácel v Číně v době, kdy řídil společnost CEFC China Energy. Zkorumpoval někdejšího šéfa komunistů v provincii Kan-su Wang San-jüna. V soudním procesu s tímto bývalým stranickým tajemníkem to uvedla prokuratura, oznámila agentura Reuters s odvoláním na čínskou televizi CCTV.

Čínská skupina China Energy Finance Corporation (CEFC) je největším čínským investorem v Česku. To si také vybrala jako sídlo svých evropských aktivit. 

Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem. Zůstane jím, dokud nebude odsouzen, zopakoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Jie Ťieng-min počátkem roku zmizel z očí veřejnosti a v březnu čínské úřady oznámily, že byl zatčen a že je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Žádné konkrétní obvinění vůči Jieovi ale dosud nebylo zveřejněno.

Ve čtvrtek nicméně státní televize CCTV přinesla zprávu o soudu s Wang San-jünem, který v letech 2011 až 2017 působil ve funkci šéfa vládní čínské komunistické strany v provincii Kan-su na severozápadě země. Wang čelí obvinění, že v letech 1993 až 2017 přijal úplatky z různých zdrojů v celkové výši asi 67 milionů jüanů (216 milionů Kč). Poté, co prokuratura předložila důkazy, se Wang ke svým činům přiznal, uvedla CCTV. 

Mezi těmi, kteří Wanga upláceli, byl podle prokuratury i Jie Ťien-ming. Wang prý od něj přijal úplatky v roce 2011 a peníze pomohly společnosti CEFC získat podíl ve finančním ústavu Hainan Bank. Transakci zprostředkoval Chu Chuaj-pang, někdejší předseda státní společnosti China Development Bank (CDB), která byla hlavním věřitelem CEFC.

Wang byl rovněž obviněn, že pomohl pobočce CEFC v provincii Chaj-nan získat úvěr ve výši 4,8 miliardy dolarů od CDB v době, kdy byl Chu Chuaj-pang jejím šéfem. Chu odstoupil z čela banky v září.

Soud ve městě Čeng-čou vynese rozsudek ve Wangově případu později, termín verdiktu nebyl upřesněn. 

Nyní CEFC po problémech se splácením svých závazků dokončuje prodej svého majetku v Česku čínskému státnímu konglomerátu CITIC Group. V Česku CEFC investovala téměř 38 miliard Kč. Mezi její česká aktiva patří společnosti ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz Group a fotbalový klub Slavia Praha. Podíly má i ve firmách Travel Service, Médea a Empresa Media a J&T Finance Group. Získala i nemovitosti jako dva luxusní pražské hotely a komplex Florentinum. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video