Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čínští cenzoři loví medvídka Pú, lidem připomíná generálního tajemníka

  • 58
Tento obsah je ilegální. Takový vzkaz vyskočí na uživatele čínského internetu, kteří hledají příspěvky o medvídkovi Pú. Huňatý nekňuba z knížek pro děti se stal poslední obětí státní cenzury. Obyvatelům říše středu připomíná prezidenta a generálního tajemníka komunistické strany Si Ťin-pchinga.

Si je na čínských sociálních sítích s Medvídkem Pú srovnáván už několik let. Když se v roce 2013 setkal s Barackem Obamou, fotka z jejich setkání se na webu objevila vedle obrázku kulaťoučkého medvěda, jak si vykračuje po boku štíhlého Tygra.

17.července 2017 v 00:23, příspěvek archivován: 17.července 2017 v 16:20

President Xi Pooh Bear, sorry Jinping, apparently doesn't like this on social media https://t.co/TY8VBARlaq https://t.co/tgv2OJcNqq

O rok později si Si před fotografy potřásl rukou s japonským premiérem Šinzó Abem a internetoví šprýmaři to přirovnali k setkání medvídka Pú se zasmušilým oslíkem Íjáčkem. Snímek prezidenta sledujícího z limuzíny vojenskou přehlídku doplněný o obrázek medvídka Pú v autíčku byl před dvěma lety označen za „nejcenzurovanější fotku roku“.

Od uplynulého víkendu je čínský výraz pro medvídka Pú na webu důsledně blokován. Čínské úřady k tomu žádné vyjádření neposkytly, podle BBC je však důvod jednoduchý: na podzim se po pěti letech koná kongres komunistické strany, na kterém bude obměněn stálý výbor politbyra. Jeho sedm členů představuje špičku čínského politického systému.

Předpokládá se, že Si Ťin-pching, který na podzim načne druhé funkční období, si na kongresu pokusí upevnit pozici, povýšit do čela strany své lidi a zbavit se soků. Podle BBC jich má i kvůli svému rozsáhlému tažení proti korupci více než dost. A v nervózní atmosféře před sjezdem jsou potírány i ty nejnevinnější špílce proti jeho autoritě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video