Červený pionýrský šátek je v Číně téměř posvátný.

Červený pionýrský šátek je v Číně téměř posvátný. | foto: Profimedia.cz

Zneuctila pionýrský šátek a jde za mříže. Čínská dívka v něm lovila ryby

  • 234
Čínské úřady zadržely mladou dívku, která podle nich pošpinila památku národních hrdinů tím, že na internetu sdílela videa, na nichž má kolem krku uvázaný červený pionýrský šátek. Kromě pokuty šla dívka také do vězení. Jde o jeden z posledních případů, které dokazují přitvrzování čínské cenzury na internetu a tvrdší boj proti nevyhovujícímu obsahu.

Blogerka s příjmením Tangová své videa nahrávala na online aplikaci Douyin, kde si je podle čínského státního listu Global Times prohlédlo přes tři miliony dalších uživatelů. Problém nastal až ve chvíli, kdy se v nich dívka začala objevovat s červeným šátkem uvázaným okolo krku, který popudil některé diváky. Nejvíce je rozzuřily záběry, na kterých v šátku chytá ryby. 

Policie se proto rozhodla zasáhnout s odůvodněním, že dívka svým chování dehonestovala šátek, který „představuje roh státní vlajky a symbolizuje revoluční tradici“. 

„Tangová svým chováním vážně pošpinila národních hrdiny a mučedníky, slávu pionýrů i lásku lidí k vlasti, kterou symbolizuje červený šátek. Její chování mělo špatný vliv na společnost,“ uvedla podle CNN policie ve svém prohlášení.

Strážníci si pro mladou ženu přišli minulý měsíc, aby ji odvedli do vězení, kde ji drželi a vyslýchali dalších dvanáct dní. Tangová musí navíc zaplatit pokutu ve výši jednoho tisíce juanů (asi tři a půl tisíce korun).

Smazat musí také všechna videa na svém účtu, ve kterých se se šátkem objevila. Její trest je v souladu se zákonem z loňského roku, který zakazuje aktivity hanobící čínské hrdiny a mučedníky nebo zmenšující jejich činy.

09.dubna 2019 v 15:15, příspěvek archivován: 10.dubna 2019 v 13:09

VIDEO: Hunting for snakes? Make sure to dress appropriately, lest you get arrested for "disorderly behavior." Police in China recently detained a woman for uploading a video of herself debasing a national symbol, the red scarf: https://t.co/VwjI8uSmYB http

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Hunting for snakes? Make sure to dress appropriately, lest you get arrested for "disorderly behavior." Police in China recently detained a woman for uploading a video of herself debasing a national symbol, the red scarf: https://t.co/VwjI8uSmYB https://t.co/hYzk7BHb5w

Aplikace, kam uživatelé nahrávají krátká videa nebo vysílají živé záběry, jsou v Číně velmi oblíbené.

Nárůst jejich popularity se však nezamlouvá komunistické vládě, která provozuje jeden z největších internetových cenzurních systémů na světě, známý jako Great Firewall. Online cenzura se výrazně rozšířila za vlády prezidenta Si Ťin-pchinga.

Rusko chce vlastní internet jako obranu proti Západu

V roce 2016 vydala Čínská správa kyberprostoru dvacetibodový dokument, který „prosazuje zdravý a řádný rozvoj živého online vysílání“ a znemožňuje  uživatelům  vysílat vysílat obsah „ohrožující národní bezpečnost nebo sociální stabilitu“.

Společnosti nabízející živé přenosy musí doložit, že jsou technicky schopné vysílání kdykoli zablokovat. Běžnou praxí je také vytváření černých listin se jmény uživatelů, kteří porušili předpisy.

Čínské úřady v lednu zveřejnily seznam se stovkou kategorií zakázaného obsahu, uživatelé například nesmí urážet komunistické stranické vůdce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video