Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Říše středu slaví, posílena úspěchem v boji s covidem. Brazílie naopak trpí

  13:52
Čína hlásí minimální čísla nových nakažených, a půl miliardy Číňanů se proto vydalo na dovolenou. Není však stále jisté, zda a jak se zemi podařilo zvládnout koronavirovou epidemii. Podle expertů je nízké číslo nakažených zřejmě důsledkem včasně přijatých drastických opatření. V ostrém kontrastu k ní stojí Brazílie, kde počet nakažených překročil pět milionů.

Bazénová párty či basketbalové utkání ve sportovní hale, která dříve sloužila jako provizorní nemocnice. Současný život ve Wu-chanu, kde se poprvé objevil koronavirus, stojí v ostrém kontrastu s Evropou, kde se ve městech začínají opětovně zpřísňovat protikoronavirová omezení.

Jako z jiné planety to v kontextu zuřící celosvětové pandemie vypadá i jinde v Číně. Ta momentálně slaví Zlatý týden – osmidenní svátek, během něhož se půl miliarda čínských turistů i kvůli nemožnosti cest do zahraničí vydala za lokálními památkami či za svými příbuznými. 

Fotky z Velké čínské zdi ukazují, jak navzdory koronavirovým omezením stojí čínští návštěvníci doslova „hlava na hlavě“. Někteří i bez roušek. Podle čínských médií oslavy budou „lakmusovým papírkem“, který ukáže, zda nejpočetnější země světa epidemii zvládla nebo ne.

Čínští představitelé jsou přesvědčeni, že ano. „Aspoň šest týdnů jsme neměli žádný potvrzený případ domácího přenosu koronaviru, což znamená, že prostředí dostupné běžným lidem je bez virů, “ prohlásil Wu Cun-jou, hlavní epidemiolog z čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Poslední případ domácího přenosu Čína hlásila 15. srpna.

Ve čtvrtek Čína ohlásila jedenáct nových případů koronaviru, všechny ale mají původ od cestovatelů ze zahraničí. V Brazílii oproti tomu narostl počet infikovaných o 31 353. Podobný nepoměr je i v počtu nakažených. V Číně se covidem-19 nakazilo 85 000 lidí, v Brazílii přes pět milionů.

Covidový propad: Západ vidí Čínu tak špatně jako nikdy předtím

Situace v jihoamerické zemi přitom není tak chmurná jako během hlavní vlny v létě, kdy každodenní počet nakažených dosáhl skoro sedmdesáti tisíc. Počty jsou však stále horší než v Evropě, která zažívá svou druhou vlnu. Brazílie, stejně jako USA a Indie, které tvoří trojici nákazou nejvíce zasažených zemí, se zatím nevyrovnala ani s tou první. Naopak Čína se tváří, že se jí daří vyhýbat i druhé vlně.

Mystérium čínských nízkých čísel

Ohledně čínských čísel a vzhledem k silnému sklonu komunistického režimu cenzurovat nepříjemné informace však panují silné pochybnosti. Peter Hessler, spisovatel a novinář magazínu New Yorker působící v Číně s odvoláním na anonymního lékaře pověřeného testováním v jedné z wuchanských nemocnic tvrdí, že daná nemocnice reportuje jednoho nakaženého na čtyřicet tisíc testů. Jsou to většinou dlouhodobí pacienti bez příznaků, u nichž se nákaza objevila znovu po vyléčení. Nejsou ale šiřiteli viru.

Podle tohoto lékaře režim nezahrnuje tyto jedince do statistik, neboť se „obává podkopání důvěry v systém“. Čína v březnu změnila podezřele nízké statistiky nakažených, aby zahrnovaly i asymptomatické případy. Též ji svět podezříval, že předčasně propouští nakažené pacienty a eviduje je jako vyléčené, aby mohla hlásit PR úspěchy v boji s koronavirem.

Většina Číňanů mimo Wu-chan ale podle Hesslera spíše důvěřuje vládním statistikám jednoduše proto, že nepovažují za možné utajit šíření nákazy, aniž by o tom členové infikovaných komunit nevěděly. I vůči Číně obvykle silně kritické indické deníky připouštějí, že nic nenaznačuje na masivní pokusy ututlat informace o vzrůstajícím počtu nakažených.

Čína kvůli nákaze uzavírá města na severu. Koronavirus se tam chová jinak

Proč je počet nakažených v Číně menší než v Brazílii, však zůstává záhadou. Většina odborníků se kloní k názoru, že Číně se poměrně ranými drastickými omezeními ve Wu-chanu podařilo nákazu výrazně omezit. Wu-chan byl od 23. ledna do 8. dubna kompletně uzavřen, většina lidí musela zůstat ve svých domovech a nikomu nebylo dovoleno město opustit. Na dodržování pravidel dohlížely sousedské výbory, které zajišťovaly dodávky potravin. 

Vědci z Hongkongské univerzity ve svém článku zveřejněném v časopise Science zjistily, že drakonická opatření ve Wu-chanu snížily sériový interval, tj. čas mezi dvěma pacienty v řetězci přenosů, z 7,8 lidí na 2,6 lidi. Právě zkrácení infekční doby a důkladná izolace nakažených je podle výzkumníků klíčem k čínskému úspěchu v boji s nákazou.

Wuchanský scénář, ačkoliv v mírnějších podobách, se zopakoval i v několika jiných městech, které se mohly stát dalšími epicentry nákazy. V září země kvůli dvěma nakaženým zavřela město Ruili na čínsko-barmské hranici, v červenci zavedla drastická opatření provincie Sin-ťiang. Obyvatelé zveřejňovali na sociální síti Weibo fotky zatarasených vchodů do domů a lidí připoutaných k zábradlí.

Chaos v Brazílii

Brazílie oproti tomu k epidemii přistupovala nedbale. Tamější prezident Jair Bolsonaro hrozby viru opakovaně bagatelizoval, mluvil o něm jako o pouhé chřipečce, kvůli které není třeba přistupovat k plošným, ekonomiku zatěžujícím opatřením. Přezíravý postoj federální vlády znamenal, že karanténní omezení zaváděli, často k Bolsonarově nelibosti, guvernéři sami.

Bolsonarovi navzdory viru roste popularita. Chudí jej mají za zachránce

Nesystematický postup vedl k řadě odporujících si a nelogických pravidel. Například v Sao Paulu jsou zavřeny parky, zatímco nákupní centra jsou stále otevřené. V některých městech byly hospody zavřeny, v jiných otevřeny. V některých se nosí roušky, v jiných ne...

Brazilský viceprezident Hamilton Mourão v srpnu obvinil z nefunkčnosti karanténních opatření nedostatek disciplíny Brazilců. Podle expertů obecně vyšší ochota Číňanů a příslušníků dalších asijských národů se podřídit bez připomínek vládním nařízením je podstatným důvodem, proč se v Asii daří držet řádění koronaviru na uzdě, zatímco svobodomyslná Evropa a Amerika s nákazou těžce zápasí.

Volnomyšlenkářství je ale jen jedním z faktorů neochoty Brazilců dodržovat protikoronavirové regulace. Řada z nich si nemůže dovolit zůstat doma, neboť by jinak zůstali bez peněz a jídla. Skoro pětatřicet milionů lidí v Brazílii nemá přístup k čisté vodě a nemohou držet krok ani se základními doporučeními si pravidelně mýt ruce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...