Podvodníci v Číně se vrhají pod kola aut.

Podvodníci v Číně se vrhají pod kola aut. | foto: YouTube.com

Čínští podvodníci se vrhají pod kola aut, kasírují za fiktivní zranění

  • 17
Čínský internet se v poslední době baví záběry na vychytralé podvodníky, kteří se s vidinou peněz vrhají před automobily. Na jejich řidičích pak loudí odškodné za neexistující újmu na zdraví. Dokáží si vydělat v přepočtu stovky korun za hodinu. Úřady tyto drobné podvody až na výjimky neřeší.

Metoda rychlého výdělku je jednoduchá: Peněz lačný podvodník si v nestřežené chvíli lehne před pomalu jedoucí automobil, předstírá zranění a po řidiči požaduje malý úplatek. Ještě před pár lety měli tito filutové práci ulehčenou tím, že je ze všech směrů nenatáčely pouliční kamery a mobilní telefony kolemjdoucích.

Nyní se na internetu objevují tisíce záznamů více či méně povedených podvodů. Nejčastěji se pod kola vrhají nešťastníci v Číně. Místní jim říkají „pcheng-cch’“. Toto slovo se běžně používá pro špinavou praktiku některých obchodníků, kteří umísťují porcelánové figurky na místa, kde je mohou neopatrní zákazníci rozbít. Pak po nich požadují náhradu, vysvětluje server The New York Times.

Dobrým příkladem praktik podvodníků je nedávný případ z města Jung-čou v provincii Chu-nan. Scénu jako vystřiženou z grotesky natočil jeden z kolemjdoucích. Žena na videu leží před jedním z automobilů, který jel krokem v dopravní zácpě. „Co chcete? Vstaňte, běžte pryč! Rychle!“ pokřikuje na ni řidič. Žena se zvedne a odvětí: „Co? To nedostanu ani 20 jüanů?“ V přepočtu žádala asi 75 korun.

Podívejte se na video s tancující podvodnicí:

Řidiči se ženy zželí a peníze jí skutečně dá. Podvodnice následně propukne v divoký oslavný tanec. Na kameru ukazuje svůj výdělek. „Vyfoťte mě! Je to jen 20 jüanů, ale dokážu si takhle vydělat až 250 za hodinu!,“ chlubí se v klipu. Pokud jí budeme věřit, dokáže si tedy vydělat v přepočtu asi 930 korun za hodinu.

Další video z jiné části Číny zachytilo mladou ženu, jak si v šatech lehá před drahé terénní auto. Řidiče pobízela, aby ji přejel. Nebezpečným kouskem si však nevydělala. Skončila v rukách policie. V autonomním regionu Kuang-si zase policie moc dobře zná muže, který se opakovaně vrhá před stojící autobusy. Po skoku se divoce zmítá na zemi a hlavou tluče do několik tun vážícího stroje.

Statistiky o počtu podobných incidentů v Číně neexistují. Policie podvodníky nestíhá. Pro oběti je většinou výhodnější zaplatit malou částku, než později vše řešit přes policii a úřady. Najdou se však i výjimky.

V sobotu soud v severovýchodní provincii Liao-ning poslal dva podvodníky na 11 měsíců do vězení a vyměřil jim pokutu v přepočtu asi 75 tisíc korun. Muži povýšili skákání pod automobily na novou úroveň, záměrně totiž najížděli s malou motorizovanou trojkolkou pod nákladní automobily.

Nejkreativnější podvodník se divoce zmítá před autobusem:

Videa s kousky hazardérů se začala na internetu poprvé objevovat před několika lety. Jejich hlavní hrdinové se stali předmětem vtípků i znechucení. Zejména v poslední době se pod klipy objevují agresivní komentáře, které podvodníkům přejí smrt. „Měli ji přejet,“ napsal například jeden z uživatelů pod video s tančící podvodnicí.

Recept na jednání s podobnými výtečníky popsal soudce Žen Fan, který řídil proces v provincii Liao-ning. Základem podle něj je, aby řidiči dodržovali pravidla silničního provozu. Podvodníci totiž mohou jakoukoli chybu použít proti nim.

Důležité také je nepropadat panice a nepodlehnout nátlaku. Pokud už podvodníkovi zaplatí peníze, mají si lidé nechat vystavit potvrzení včetně čísla občanského průkazu „sraženého“. Posledním krokem je nahlásit incident na policii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video