Nový čínský kodex nabádá děti k tomu, aby svým rodičům a prarodičům radily při...

Nový čínský kodex nabádá děti k tomu, aby svým rodičům a prarodičům radily při práci s internetem | foto: Profimedia.cz

Čína mění 600 let starou příručku pro děti, škrcení tygra střídá internet

  • 34
Čína se po šesti stech letech odhodlala aktualizovat tradiční příručku, která děti učila, jak se správně chovat ke svým rodičům. Historickou báchorku o chlapci, který kvůli záchraně svého otce neváhal uškrtit tygra, tak nahradilo například poučení, aby mladí pomáhali svým rodičům s internetem.

Původních čtyřiadvacet ikonických příběhů o oddané lásce k rodičům sesbíral učitel Kuo Ťü-ťing z provincie Fu-ťien, který žil za časů dynastie Jüan v období let 1260 až 1368. Jedna z nejčtenějších knih v Číně je stále na pultech místních knihkupectví.

Bude mít ale velkého konkurenta. Na popud čínské vlády na trh vstupuje nová zmodernizovaná verze, která má v mladých Číňanech probudit starost o své rodiče. Se starší verzí kodexu ale nemá mnoho společného, do popředí totiž tlačí problémy moderní společnosti.

Čínská moderní láska k rodičům

S rodiči trávíme tolik volna, jak je jen možné.

Pro rodiče pořádáme narozeninové oslavy.

Rodiče učíme, jak pracovat s internetem.

Vždy nasloucháme vyprávění svých rodičů.

Rodiče bereme na pravidelné lékařské prohlídky.

Přes šest set let stará publikace je přitom postaveny na ikonické sbírce příběhů, jejichž mladí hrdinové v mnoha případech nasazovali životy za ochranu svých rodičů. Osmiletý kluk nabízí své tělo komárům jenom proto, aby jeho rodiče zůstali ušetřeni, jiný mladík zase vlastním tělem rozpustí led, aby pro svého starého otce mohl ulovit kapra. Vrcholem je pak příběh o chlapci, který při ochraně svého otce zaškrtil tygra.

Za novým kodexem stojí výzkum

Moderní verze příručky ke správné lásce k rodičům podobnou pohádkovost zcela postrádá. Mladistvé nabádá například k tomu, aby svým rodičům pomáhali při práci s internetem, nebo aby vždy pozorně naslouchali jejich vyprávění.

Li Li, mluvčí projektu My Heart With Old People (Moje srdce patří starým lidem), za jehož vznikem stojí místní vláda, si za novou podobou starého kodexu stojí. "Nová verze zachovává duši původních textů, zároveň ale reflektuje problémy moderní společnosti," uvedl pro server Daily Telegraph Li.

"Sérii rad pro mladé lidi jsme vybrali na základě dvouletého sbírání dat přímo u starých lidí. Po hodinách rozhovorů jsme došli k závěru, že staré příběhy musíme aktualizovat, v současném světe se podle nich totiž nedá žít," doplnil Li.

S původní verzí příběhů z pera Ťü-ťinga se setká téměř každý mladý Číňan. Od doby jejich vzniku se do sbírky dostala celá řada dalších povídek a v současné době jsou dokonce k dispozici jako aplikace pro moderní mobilní telefony.

Respekt a starost o rodiče je v Číně dlouze zakořeněnou záležitostí. Tamní vláda dokonce podnikla kroky k tomu, aby byla přímo v zákoně zakotvena povinnost dětí k pravidelným návštěvám jejich rodičů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue