Zeď v jednom z domů syrských povstalců v Aleppu, kde visí tři zbraně a na zdi

Zeď v jednom z domů syrských povstalců v Aleppu, kde visí tři zbraně a na zdi je nakreslena mapa Sýrie (11. června 2013) | foto: Reuters

CIA už dodává do Sýrie zbraně, povstalci by chtěli protitankové střely

  • 240
Americká Ústřední zpravodajská služba CIA začala podle listu The Washington Post dodávat zbraně syrským povstalcům. Jedná se o arzenál, který jim vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila již v červnu. Deník to uvedl s odvoláním na americké představitele a zástupce syrské opozice.

Dodávky americké CIA začaly podle listu The Washington Post k syrským rebelům proudit v posledních dvou týdnech. Pomoc americké tajné služby má údajně zahrnovat pouze lehké zbraně a munici, nikoliv těžkou armádní techniku.

Podle amerických představitelů, na které se list odvolává, tento přísun materiálu významně podpoří pozice povstalců v konfrontaci s vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada.

Vyjma lehkých zbraní a munice od CIA má syrským povstalcům dodávat nevojenskou pomoc také americké ministerstvo zahraničí. Od něj se rebelům dostává například vozidel, vyspělých komunikačních systémů či zdravotnického vybavení pro ošetření na bitevním poli. Nevojenskou podporu přislíbil syrské opozice šéf americké diplomacie John Kerry v dubnu.

O možnosti dodávek zbraní ze strany Spojených států se spekulovalo již dříve. Oficiálně však Bílý dům nikdy nepotvrdil, že by USA do Sýrie posílaly vojenské vybavení. V červnu však Washington vyslal poměrně jasnou indicii, že tak hodlá v budoucnu učinit. "To, co hodláme poskytovat syrské Vrcholné vojenské radě (hlavní syrská vzbouřenecká skupina pozn. red.), bude rozsahem jiné, než co jsme poskytovali dříve," prohlásil tehdy na brífinku jeden z poradců amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes.

Stalo se tak krátce poté, co Bílý dům poprvé veřejně prohlásil, že Asadův režim proti civilistům několikrát v menší míře použil chemických zbraní.

Povstalci by chtěli raději protitankové a protiletadlové střely

Podle Washington Postu se za zdržením avizované pomoci pravděpodobně skrývá obava americké administrativy, že by poskytnuté zbraně mohly skončit v rukou džihádistů. V řadách opozice totiž proti Asadovi bojují také radikální islamisté, z nichž se část otevřeně hlásí k al-Káidě.

Dodávky zbraní opozici značně přehodnocují dosavadní roli USA v syrské občanské válce. Americké zbraně se začaly do Sýrie dostávat v době zvýšeného napětí, kdy Obama pohrozil vojenským úderem proti režimu Bašára Asada za chemický útok spáchaný na konci srpna podlíž Damašku.

Nejnovější dodávky jsou podle zdrojů amerického listu zaměřeny na povstalce, kterým velí Sálim Idrís ze Syrské svobodné armády, uvedli představitelé, kteří si nepřáli být jmenováni, protože část pomoci je tajná.

Jeden z představitelů syrských povstalců uvedl, že dodávky CIA zdaleka nestačí pokrýt veškeré chybějící vybavení. Podle jeho slov je to však lepší, než kdyby vůbec žádnou pomoc nedostali. Podle něj se Washington zdráhá dát rebelům zbraně, které chtějí nejvíc, a to protitankové a protiletadlové střely.

Radost rebelů. Povstalci sestřelili Asadovu stíhačku:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video