Samohybný kanon 2S7 Pion ráže 203 mm

Samohybný kanon 2S7 Pion ráže 203 mm | foto: public domain

CIA pootevřela archivy, vydaly hlášení o atomovém dělu v Košicích

  • 152
CIA zveřejnila na internetu téměř 13 milionů stránek odtajněných dokumentů, které byly dosud přístupné pouze ze čtyř počítačů v národním archivu v Marylandu. V online knihově je zároveň mnoho materiálů, které se týkají Československa.

Například zpráva z roku 1947 informuje o stavu tankového arzenálu v zemi a v dokumentu z roku 1954 se píše o „zprávách ze slovenského posádkového města Košice, které naznačují, že československá armáda nyní vlastní, a to pouze na krátký čas, polní atomové dělo“. Podle těchto zpráv byly hlášeny také tajné střelecké testy za přítomnosti sovětských expertů.

Z roku 1984 zase pochází hlášení o umístění samohybného děla 2S7 Pion v Žamberku. „Je to poprvé, co jsme identifikovali 2S7 v zemi Varšavského paktu mimo území SSSR,“ stojí v dokumentu. Takzvaná Pivoňka je samohybné dělo ráže 203,2 mm s dostřelem až 60 kilometrů. Je osazeno na tankovém podvozku a bylo z něj možné střílet i náboje s jadernou hlavicí.

Podle CNN zveřejněné dokumenty objasňují aktivity rozvědky během konfliktů ve Vietnamu a Koreji a studené války a jsou mezi nimi i dokumenty týkající se údajných spatření UFO a programu CIA, jenž zkoumal možné využití různých parapsychologických postupů.

Záznamy pocházejí z doby od vzniku CIA v roce 1947 a jdou až do 90. let. „Není to žádný výběr,“ zdůraznila mluvčí CIA Heather Horniaková. „Je tam celá historie, dobré i špatné,“ dodala.

Žádný z dokumentů není odtajněný čerstvě, nicméně miliony stránek byly upraveny. Podle Horniakové ale byly tyto zásahy pouze „lehké“ a jejich smyslem byla ochrana zdrojů a metod, jejichž vyzrazení by mohlo ohrozit národní bezpečnost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video