Brenton Harrison Tarrant, obviněný z masové vraždy u mešit v novozélandském...

Brenton Harrison Tarrant, obviněný z masové vraždy u mešit v novozélandském městě Christchurch, u soudního slyšení. (26. března 2020) | foto: AP

Australan, který při útoku na mešity postřílel 51 lidí, se nečekaně přiznal

  • 106
Devětadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který loni postřílel u dvou mešit v novozélandském městě Christchurch 51 lidí, se během soudního stání ke svým činům nečekaně přiznal. Uvedla to místní média.

Tento muž byl obžalován z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 lidí a z terorismu. K těmto činům se přiznal během narychlo uspořádaného soudního stání, mluvil prostřednictvím videohovoru. Kvůli šíření koronaviru se jednání soudu účastnil co nejnižší počet představitelů justice, právníků a novinářů, uvedla televize TVNZ na svých internetových stránkách.

Tarrant svoji vinu doposud popíral. Soud s ním se měl konat v červnu a očekávalo se, že proces potrvá šest týdnů. Nyní pravicového extremistu, kterého k jeho činu inspiroval norský terorista Anders Breivik, čeká rozsudek. Kdy ho nad ním soud vynese, není podle TVNZ zatím jasné.

Tarrant má na svědomí nejhorší teroristický čin, jaký kdy Nový Zéland zažil. Touto zemí, která do té doby měla pověst jednoho z nejbezpečnějších míst na světě, masakr z Christchurche hluboce otřásl.

Novozélandská vláda v reakci na něj zpřísnila zákon o držení zbraní. Zakázala lidem vlastnit poloautomaty nebo brokovnice, které se dají používat s oddělitelným zásobníkem s kapacitou více než pět střel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video