Požár přerušil koncert u chorvatské pláže Zrće, evakuovali tisíce lidí

  • 2
Rozsáhlý lesní požár zasáhl v pondělí večer okolí oblíbené chorvatské pláže Zrće. Organizátoři tam proto museli evakuovat probíhající hudební festival Fresh Island, až deset tisíc návštěvníků odvážely autobusy. S plameny na místě bojovaly desítky hasičů, podle chorvatské televize nikdo neutrpěl zranění.

V úterý ráno se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu, uvedl starosta Novalji Ante Dabo. Podle organizátorů nyní likvidují poslední zbytky požáru. „Zatím nemůžeme říct, jak to ovlivní dnešní vystoupení. Děláme vše pro to, aby party mohla pokračovat podle plánu,“ napsali.

Požár vypukl v borovém lese na chorvatském ostrově Pag, v bezprostřední blízkosti festivalu Fresh Islands. Ten organizátoři na pokyn policie a hasičů přerušili.

„Ochranka odvedla návštěvníky k pláži na parkoviště, odkud je odvezou kyvadlové autobusy do města Novalja. Všem doporučujeme, aby tuto dopravu využili. Bezpečnost účastníků festivalu je naše priorita,“ uvedli na Facebooku.

Později nicméně organizátoři napsali, že policisté silnici do Novalji uzavřeli. Lidé tak museli čekat na parkovištích, protože pokusit se do města dojít pěšky bylo podle policistů kvůli ohni příliš nebezpečné. První autobusy nechala policie projet až po dalších zhruba dvou hodinách.

Záběry z místa lidé sdílejí na sociálních sítích. Z porostu nedaleko hudební produkce šlehají plameny a stoupá hustý kouř. Práci hasičům podle svědků ztěžuje vítr, kvůli němuž se plameny rychle šíří.

16.července 2019 v 03:15, příspěvek archivován: 16.července 2019 v 09:33

VIDEO: The wildfire at Fresh Island Festival right now is mad. Whole thing been locked off https://t.co/qUCu2QPodw

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

The wildfire at Fresh Island Festival right now is mad. Whole thing been locked off https://t.co/qUCu2QPodw

Kolem půl třetí hodiny ranní přijelo podle webu TN.cz na místo sedm jednotek hasičů ze Zadaru. „Na místě je 64 hasičů s 22 vozidly, tři letadla jsou ve vzduchu,“ popsal portálu Dnevnik.hr situaci velitel hasičů Hrvoje Ostovic.

Při požáru se podle chorvatské televize N1 nikomu nic nestalo, v jeho blízkosti by podle dosptupných informací neměli být žádní čeští turisté.

„Kontaktovali jsme místní cestovní kanceláře, aby nám daly informace, pokud by se požár týkal jejich klientů. Dosud se nám žádná neozvala, takže jsme přesvědčeni, že se požár českých klientů nedotkl,“ sdělil portálu iDNES.cz místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Festival se pravidelně koná od roku 2012, od té doby se stal největší hiphopovou plážovou akcí v Evropě a láká největší jména tohoto žánru. Letos měli vystoupit například Tyga, Tory Lanez nebo Stefflon Don.

Pláž Zrće v Chorvatsku

Pláž Zrće v Chorvatsku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video