Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chorvatské zemětřesení o síle 6,3 má oběti. V troskách zahynula celá rodina

  13:33aktualizováno  19:02
Chorvatsko v úterý zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3. Znát bylo i v Česku. Podle chorvatských médií si v nejvíce zasažené oblasti vyžádalo nejméně sedm obětí na životech a řadu zraněných, kromě toho způsobilo velké materiální škody. Otřesy Chorvatsko zaznamenalo už v pondělí, v březnu zasáhlo Záhřeb ničivé zemětřesení, které mělo intenzitu 5,3.

Podle evropského seizmologického centra EMSC úterní zemětřesení udeřilo kolem 12:20 v oblasti vzdálené 46 kilometrů od Záhřebu. Chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2. Chvíli předtím předcházel otřes o síle 4,1. Epicentrum zemětřesení se podle německého centra GFZ nacházelo v Petrinji s ohniskem v hloubce deseti kilometrů.

Nejvíce postižená jsou města Sisak a Petrinja, která zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Poškozeno je tam několik set budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu rodinu. Zemětřesení tu výrazně poničilo řadu silnic a chodníků, z prasklého potrubí se do ulic valila voda.

K nepoznání je podle televize HRT poškozené centrum Petrinje, odkud média hlásí mnoho zraněných a první oběť, kterou se stala dvanáctiletá dívka. Její smrt potvrdil serveru N1 starosta města Darinko Dumbović.  

Ve vsi Majske Poljane, která je součástí města Glina ležícího poblíž Sisaku a Petrinje, si otřesy vyžádaly pět obětí. V troskách domu zde zahynula celá rodina. 

Slábnou také naděje ohledně osudu pětašedesátiletého varhaníka ze vsi Žažina u Sisaku, kterého zemětřesení zastihlo v kostele. Zůstal pod troskami kostelní věže a hasičům se s ním nedaří navázat kontakt. 

Portál 24sata.hr píše o nejméně sedmi mrtvých a 26 zraněných, z toho šest je ve vážném stavu.

„Vytahujeme lidi z aut a domů, ale zatím neznáme přesná čísla zraněných. Školka se zřítila, ale naštěstí v ní nebyly žádné děti,“ popsal odpoledne situaci Dumbovič. „Panuje tu všeobecná panika, lidé hledají své příbuzné,“ uvedl starosta s tím, že město uvítá jakoukoli pomoc 

Do Petrinje zamířila na pomoc armáda

Do Petrinje se přijeli seznámit s rozsahem zkázy prezident Zoran Milanović i předseda vlády Andrej Plenković. Podle chorvatského seizmologa Krešimira Kuka byl úterní otřes mezi Petrinjí a Sisakem, pokud jde o uvolněnou energii, třicetkrát silnější než březnové ničivé zemětřesení.

Plenković uvedl, že řada obyvatel Petrinje přišla o střechu nad hlavou a stát pro ně připravuje náhradní ubytování. Podle Milanoviće se několik set lidí vejde do kasáren v Petrinji. „Je to hrůza. Tento rok byl už tak velmi těžký. I ztráta několika životů je hrozná,“ uvedl. 

„S přepravou raněných do nemocnic v Sisaku a Záhřebu pomáhá armáda,“ uvedl chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš. „Zorganizovali jsme také transport pacientů s covidem z Petrinje do měst Dubrava a Sisak. Řešíme rovněž umístění sta pacientů z psychiatrického ústavu v Petrinji,“ dodal.

Střed Chorvatska zasáhlo zemětřesení, ničilo domy a vyvolalo paniku

Na pomoc s vyprošťováním lidí zavalených v troskách zřícených domů se do Petrinje a Sisaku sjeli hasiči ze Záhřebu a dalších míst. Povoláni byli i vojáci a speciálně cvičení psi. 

Otřesy byly citelné i v Záhřebu, kde lidé ve strachu vybíhali ven z budov. Mimo jiné je podle médií silně poškozená budova ministerstva obrany a z jedné z nemocnic hlavního města byly evakuovány děti a rovněž personál.

Česko pošle pomoc za pět milionů

Česká ambasáda v Záhřebu uvedla, že situace na místě je nepřehledná.„Na nouzovou linku velvyslanectví se ale žádní Češi v obtížích neobrátili. V systému Drozd je v Chorvatsku přihlášeno 11 cestovatelů a ve Slovinsku 26,“ řekla iDNES.cz Zuzana Štíchová z ministerstva zahraničních věcí.

„Těmto jsme rozeslali upozornění pomocí e-mailů a sms zpráv, a to včetně nouzových kontaktů,“ dodala. Česko pošle do Chorvatska vybavení za pět milionů korun, například stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček.

O možné pomoci spolu telefonicky mluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš a Andrej Plenković. „Sleduju šíleně smutné záběry z Chorvatska, které zasáhlo zemětřesení. Jsme s Chorvaty a jsme připraveni poslat pomoct,“ napsal Babiš. Pomoc nabídly i další země a rovněž Evropská komise.

Oblast Sisaku a Petrinje zasáhlo už v pondělí zemětřesení o síle kolem 5,1 stupně, ale způsobilo menší škody na některých domech. Cítit bylo i v Záhřebu. Experti očekávali možnost silnějšího následného otřesu. 

Silné zemětřesení, které 22. března zasáhlo Záhřeb, způsobilo rozsáhlé materiální škody. Ministr výstavby a územního plánování Predrag Štromar jejich výši odhadl na 42 miliard kun (146 miliard korun). O život tehdy přišla jedna dívka a více než dvě desítky lidí utrpěly zranění.

Otřesy byly cítit také v dalších zemích

Úterní zemětřesení z Chorvatska pocítili také lidé v Bratislavě a na západě Slovenska. Otřesy cítili i obyvatelé Trnavy, Šamorína či Nitry. Kristián Csicsay z Ústavu věd o Zemi Slovenské akademie věd řekl, že ústav eviduje padesát zpráv o zemětřesení.

Po dalším zemětřesení v Chorvatsku se kývaly lustry i v jižních Čechách

Agentura TASR rovněž zmiňuje některé obyvatele slovenské metropole, kteří popsali otřesy půdy na sociálních sítích

„Ve 12:21 se normálně hýbal celý náš dvanáctiposchoďový dům ve čtvrti Petržalce. Dost nepříjemný zážitek,“ citovala TASR ženu jména Katarína. Obyvatelé zasažených městských částí zaznamenali zejména pohyb klíčů ve dveřích, třes žaluzií, lustrů nebo ozdob na vánočních stromečcích.

Záchvěvy spojené se zemětřesením v Chorvatsku cítili i obyvatelé jižních Čech, které jsou epicentru nejblíže, Karlových Varů, Plzně či Prahy.

Otřesy byly cítit také v Bosně, v Černé Hoře, Srbsku, Itálii, Německu, Maďarsku, Rakousku a Rumunsku. Ve Slovinsku byla podle agentury STA zastavena z preventivních důvodů jaderná elektrárna Krško.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53,  aktualizováno  19:11

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou zachvátil požár, se zřítila. I přes zpevnění...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...