Bývalý velitel srbských polovojenských jednotek Dragan Vasiljković, známý pod válečnou přezdívkou Kapitán Dragan, u chorvatského soudu. Za válečné zločiny byl odsouzen do vězení. (26. září 2017) | foto: Profimedia.cz

Chorvatsko propustilo válečného zločince Vasiljkoviče, vyhostilo ho na 20 let

  • 18
Chorvatsko propustilo v sobotu bývalého velitele srbských polovojenských jednotek Dragana Vasiljkoviće poté, co si odsloužil trest za válečné zločiny. Chorvatské úřady jej následně vyhostily do Srbska. Informovalo o tom chorvatské ministerstvo spravedlnosti. Vasiljković je vypovězen z Evropské unie na dvacet let.

Vasiljković, známý pod válečnou přezdívkou Kapitán Dragan, si odpykal celý 13,5letý trest za zločiny proti chorvatskému civilnímu obyvatelstvu a vězňům. Zločinů se dopustil v roce 1991 ve městech Glina a Knin, který který byl metropolí samozvané Republiky srbská Krajina (RSK). Svou vinu Vasiljković od počátku popírá a tvrdí, že svědci podali křivé výpovědi.

Po propuštění byl Vasiljković převezen na hraniční přechod se Srbskem a vypovězen z Evropské unie na 20 let.

Do Chorvatska byl vydán v roce 2015 z Austrálie, kde si odsloužil první část trestu. Předtím, než zde byl zatčen, pracoval jako instruktor golfu pod jménem Daniel Snedden. Do Austrálie se odstěhoval se svými rodiči, když mu bylo 14 let. Ještě před vypuknutím válek doprovázejících rozpad Jugoslávie se do svého rodiště vrátil. V roce 1991 byl vyslán z Bělehradu do Chorvatska, aby dělal instruktora tamních srbských polovojenských jednotek.

Republiku srbská Krajina, která zabírala téměř třetinu chorvatského území, vyhlásili chorvatští Srbové v prosinci 1991 poté, co se Chorvatsko téhož roku jednostranně odtrhlo od Jugoslávie. Začátkem srpna 1995 chorvatská armáda provedla bleskovou ofenzivu Bouře, která existenci RSK ukončila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue