Chorvatsko bojuje s rozsáhlými požáry | foto: AP

Pobřeží Chorvatska znovu sužují požáry, kvůli dýmu uzavřeli dálnici

  • 7
Jadranské pobřeží Chorvatska sužuje nová vlna požárů. Postižena je zejména velká oblast mezi Zadarem a Šibenikem, ale i některé ostrovy jako Ugljan, Hvar a Brač. Kvůli hustému dýmu byl přerušen provoz na jednom úseku dálnice A1 vedoucí ze Záhřebu do Splitu, informovala chorvatská média.

Mezi nejpostiženějšími místy jsou uváděny obce Lepuri, Pristeg a Kistanje. Dramatická situace je podle deníku Večernji list u obce Vrana, v jejímž okolí se nacházejí miny a hasiči tam nemohou zasahovat. Požářiště je tam dlouhé několik kilometrů a kvůli silnému větru oheň rychle postupuje.

V některých obcích v okrese Promina byla kvůli velkému nebezpečí nařízena evakuace obyvatel.

Část jadranské magistrály, dálnice A1, mezi Zadarem a Šibenikem byla uzavřena a podle médií se v obou směrech - na Split i na Záhřeb - utvořily kolony aut dlouhé až devět kilometrů. Policie umožňuje vracet se i v protisměru, ale podle některých informací se nedá jet ani po objízdné trase.

Do boje s ohnivým živlem jsou podle možností nasazeny i hasící letouny a vrtulníky, mimo jiné na ostrově Ugljan.

Žádné oběti nových požárů zatím nejsou hlášené. Podle webu 24sata si u Kistanje zlomil nohu jeden z hasičů.

Chorvatsko letos sužuje mimořádně velké množství požárů. Podle oficiálních údajů citovaných agenturou AFP plameny tam dosud zdevastovaly 83 000 hektarů porostů, což je dvojnásobek rozlohy zničené v roce 2012. V oblasti Splitu v červenci plameny sežehly 4 500 hektarů borovicových lesů, křovin a olivových hájů.

Boj hasičů s ohnivým peklem (červenec 2017):

17. července 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video