Chorvatský ostrov Drvenik Veli. (24. února 2011)

Chorvatský ostrov Drvenik Veli. (24. února 2011) | foto: Profimedia.cz

Ostuda v Chorvatsku. Češky vyháněly místní z pláže, padaly nadávky

  • 698
Značným pozdvižením pro skupinu českých cestovatelek a jejich chorvatského hostitele skončil incident na ostrově Drvenik Veli. Turistky vyháněly místní ženy, které přišly na pláž nárokovanou hostitelem. Ten návštěvnicím vulgárně nadával a zavolal na ně i policii. Nyní mu ale hrozí, že bude obviněn z porušování zákonů.

K smůle agresorů byla jednou z napadených žen novinářka Tonka Alujevićová ze Splitu, jež celý incident popsala na svém facebookovém profilu a svěřila se i chorvatským médiím. Deníku Jutarnji řekla, že si se svou kamarádkou Manjou užívala pláže, když asi kolem druhé hodiny přišla skupina Češek.

Jedna z nich ji měla napadnout, udeřit ji do hlavy mobilem. „Řekla mi, ať zmizím, že to je soukromá pláž,“ uvedla novinářka. Manja následně začala zaznamenávat dění na svůj telefon.

Když se obě ženy nikam nechystaly, Češka zavolala hostitele, kterého novináři identifikovali jako Tomislava Meštroviče. „Tlačila mi celou dobu telefon do tváře,“ dodává novinářka.

Meštrovič chtěl vědět, jak se na pláž dvojice žen dostala. Tvrdil jim, že je jeho soukromým pozemkem. Viditelně rozčilená Alujevičová muže varovala, že je novinářka a může jeho porušování chorvatských zákonů zveřejnit v médiích.

Meštrovič se rozhněval. Z telefonu drženého Českou se začal linout proud sprostých slov. „Vypadni z mé pláže, j*bu ti matku. Dej si mě do médií,“ křičel muž.

Údajný majitel se následně rozhodl zavolat na obě Chorvatky policii. „Nedopadlo to pro něj dobře,“ ironicky poznamenává web Dalmacija Danas.

K pláži připlul člun se čtyřmi strážci zákona. „Myslela jsem si, že vy dvě sedíte v jeho obývacím pokoji,“ neskrývala jedna policistka překvapení. Muž totiž ohlásil porušení zákona.

Údivu nebylo konce. Před zraky policistů Češi z pláže vyhnali další chorvatské návštěvníky. Ti se překvapeně ptali, co je za problém. „Užívejte si,“ odpověděla znechucená policistka.

Naivní Češi v sandálech jsou v Chorvatsku pojem. Znají je i záchranáři

Ženy jí ukázaly záznam konverzace s Meštrovičem. Policistka se na něj pak obořila a řekla mu, že jej čeká trestní oznámení, tvrdí Alujevičová. 

Policie v prohlášení citovaném médii uvedla, že nedošlo k žádnému přestupku a nebylo proto potřeba zásahu strážců zákona. Zdůraznila, že pevnina šest metrů od vodní plochy nemůže být podle chorvatských zákonů soukromou a je považována za veřejný majetek.

Podle deníku 24sata ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury chystá vyslat na ostrov inspekci, aby prověřila, zda Meštrovič nevyužívá pláž neoprávněně. Chorvatští novináři zjistili, že pláž se objevuje v reklamě na Meštrovičovu vilu, kde se lze ubytovat za cenu 300 až 750 eur za noc. Návštěvníkům je nabízena jako „soukromá“.

Inspired by the local landscape, celebrating the local arhitecture and materials, we created a cosy house with all the luxuries you deserve
.
.
.
#arhitecture #croatia #croatiafulloflife #instatravel #travel #summer #holiday #vacation #villa #view #houserent #rent #lifestyle #nature #forest #seaview #sea #island #relax #paradise

17. března 2021 v 11:17, příspěvek archivován: 28. června 2021 v 13:00

Meštrovič tvrdí, že policii zavolal, protože mu ženy chodily po soukromém pozemku, přičemž ale zároveň tvrdí, že pláž za svoji nepovažuje. Když jej novináři konfrontovali se záznamem, o němž nevěděl, zavěsil.

Zřejmě jedna z Češek z videa do redakce iDNES.cz později zaslala informaci, že místní ženy se k cestě na pláž dostaly právě přes soukromý pozemek, na který se dostaly tak, že otevřely kovovou bránu. Zda však byla brána šest metrů od pláže, jak uvádějí chorvatské zákony, už nezmínila.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video